2022. november 3., csütörtök

 

K.Amery Thaiföldön


Thaiföldi friss hírek

A hetekben a “Kis Lótusz” híre bejárta a világsajtót. Bua Noi  már 30 éve egy lepukkant bangkoki bevásárlóközpont tetején él és igazi kasszasikernek számít. Naponta százával meglátogatják, filmezik, fényképezik és tapsolnak neki. Nem csoda, megismerni csak itt lehet. Thaiföldön az egyetlen a maga nemében, talán éppen ezért a fővárosban mindenki ismeri, vagy legalábbis hallott róla.  Pedig a látványa nem mindenkinek szívderítő, sokkal inkább szívszorító.

Bua Noi nem más mint az ország egyetlen nőstény gorillája, egy rideg, színtelen 10x20 méteres betonketrecben. Vastag üveg mögött, vasráccsal elhatárolva, 10 éve egyedül nyomorog, akkor szenvedte ki a lelkét az utolsó társa, néhány gumikerékkel. A Pata Zoo inkább hírhedt mit híres. A bevásárlók számának megnövelése érdekében, mint reklám, 1983-ban nyílt meg hüllőkkel, kétéltűekkel, majmokkal, nagymacskákkal, sőt még medvék is szenvednek benne. Állatvédők már évek óta próbálják elérni, hogy Bua Noit olyan környezetbe szállítsák, ahol méltósággal és a kellemesebben eltölthetné az utolsó éveit. Még a világhírű Cher is felemelte a szavát a védelmében, és egy petíciót több mint több 120 000 állatbarát írt alá. Sajnos eddig teljesen eredménytelenül. A bevásárlóközpont tulajdonosai a majom szabadon engedéséért, átszámítva, 800 000 eurót követeltek. Az általános felháborodás hatására ezt letagadták és arra hivatkoztak, hogy a gorilla már öreglány ahhoz, hogy egy új otthont megszokjon. Milyen galamblelkűek és előrelátóak! Mindenesetre akinek csak egy csöpp esze is van az tudja, hogy valójában nem erről van szó, inkább nem szeretnének lemondani a pénzről, amelyet elég szépen a gorilla hoz a kasszákba. A Bangkok Post a tűrhetetlen állapotot “Gorilla az Alcatrazban” nevezte és számukra (is) érthetetlen, hogy a látogatók hogyan érzik magukat így szórakoztatva.

Egy “embermajmot” találtak a napokban a Samui szigeten is, illetve mentettek meg a halászok a biztos haláltól. A helyiek egy tök részegen tántorgó és meztelenül ugráló, össze-vissza ordibáló férfira lettek figyelmesek, aki pityókásan a tengerbe ugrott. Valószínűleg  megpróbált hosszútávú úszásban egy világrekordot megdönteni. Miután mindenki rájött, hogy itt komoly agyi problémák vannak, a segítségére siettek és visszahúzták a strandra. A férfiról kiderült, hogy egy angol turista, aki a segítséget sértegetésekkel és verekedéssel köszönte meg. Így nem maradt más hátra, mint hogy mentőt, 12 rendőrt! és egy tolmácsot hívtak. Miután az egész sziget összegyűlt az állatmódra viselkedő farang tiszteletére, a tolmácsnak elmondta, hogy ő csak meditálni szeretett volna. 

“Igen, ezt értem. De ezt tényleg nem megfelelően csinálod. Tizenkét pandúr áll körülötted.” - válaszolta a meghökkent fordító. Végül a rendőröknek sikerült az agyalágyult férfit a szállodájába visszatoloncolni, ahol ettől nagyon boldogok nem lettek. Panaszkodva mesélték, hogy az angol állandóan részeg, kötekedik és üvöltözik. A 12 rendfenttartó megígérte, hogy -  “Szemmel fogjuk tartani.” Különben a halászok, akik megmentették, nem tettek feljelentést, csak unottan legyintettek, - “Farang khi nok” - ami körülbelül azt jelenti, ilyenek a madárszarok.

Aztán sokan csodálkoznak, hogy a thaiföldiek egyre jobban lenézik a farangokat. Pedig idén egyre többen jönnek. Az utolsó napokban annyira megnőtt a beérkező turisták száma, hogy a bangkoki Suvarnabhumi repülőtér tisztviselői alig bírnak megbirkózni a tömeggel. Óránként átlagosan 76 repülőgépen 3000-4000 külföldi turista érkezik. Hogy a fáradtan érkezőkkel ne vacakoljanak sokáig, minden belépési fülkében a tisztviselők legfeljebb 45 másodpercet töltenek el az egyes érkezők útlevél adatainak, vízum státuszának ellenőrzésével. Nem semmi, amikor a repülőtér naponta átlagosan 45 000-50 000 embert fogad. Mindenki arra számít, hogy a belépők száma a következő hetekben csak növekedni fog.

Én nem is csodálkozom, hogy két év lakat után most sokan Thaiföldet a bakancsos listára tették. Egyrészt, ehhez a thaiföldi politika is hozzájárult, hosszabb tartózkodási időt engedélyeznek, a covid beutazási korlátozást is teljesen eltörölték. A fertőzési arány fokozatosan csökken, átlagban “csak” 350 naponta az új fertőzöttek száma. Másrészt, most már nyilvánosan kannabiszt is lehet pöfékelni országszerte. De az európai politikusok sem tétlenkedtek, az élelmiszer, a fűtés, a villany, a benzin inflációja sokat segít abban, hogy sokan inkább a melegebb és az olcsóbb országokba elvonuljanak. A nyugati országokból özönlenek a téli hónapokban a vendégek, sokan véglegesen.

Ráadásul egy thaiföldi sztár,  Jakapong Jakrajutatip médiavállalkozó és a transzneműek jogainak szószólója, is beszállt a turizmus prométolásába. Mint a a Miss Universe szépségverseny új tulajdonosa arra inspirálja a nőket, hogy lendítsek fel az idegenforgalmat. A szervezetért 20 millió eurót perkált le és egyúttal a szépségverseny szervezője is lett. Szerinte a turisztikai kampány, “ 5 fontos összetevője”, a muay thai, a film, a fesztivál, a divat és az étel a szépségversenyeken való reklámozása sokat segíthet.

Kétségtelen, a szép lányok látványa már magában is sokat lendít Thaiföld idegenforgalmában. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a legtöbb 60 év feletti egyedül utazó férfi, két év szünet után ki van éhezve a fiatal menyecskék látványára. Szerintem ezek teszik ki a turisták felét.

A thaiföldi lányok is szeretettel várnak mindenkire, nem kell nekik semmiféle különleges propaganda.  Nekik is sok volt a két év pandémia, náluk is felmentek az árak.  Én mindig csodálkozom, hogy az internetben halomban álló intelmek ellenére még mindig sok férfit el tudnak szédíteni és kirabolni . Szerencsére egy kedves magyar honfitársunknál gránitba haraptak. Mint a napokban mesélte nekem, néhány hónapja megismerkedett egy thaiföldi lánnyal és nagyon szépen és jól indult minden. Még azt is megbeszélték, hogy a lány bemutatja a mamájának, de ennek komoly feltételei vannak. Mama szeretne egy kis anyagi támogatást 50 000 baht erejéig, továbbá arany ékszereket, és csak úgy mellékesen, szeretne ha a barátunk egy házat is felépítene. Akkor nincs  is akadálya az eljegyzésnek. Különben vége a szerelemnek és csak néha közösen kirándulni mehetnek.

“Én mindent megadok neked amit szeretnél, és én mit kapok tőled, te mit adsz nekem?” - kérdezte szerényen.

A barátom meséli. -”Szia, gondoltam megosztom veled. Szóval a lány, akivel együtt vagyok azt mondta hónapokkal ezelőtt, hogy mehetünk meglátogatni a mamáját. Erre egy hete szólt, hogy beszélt az anyjával és utána ezt az üzenetet kaptam. Ha elhatároztad magad és akarsz eljegyzést akkor szükség van, 50000 baht-ra, 1 baht arany nyakláncra és 1 baht aranygyűrűre, ajándék a mamának. (A baht itt nem pénznem, hanem az arany súlyát is baht-ban mérik. 1 baht= 15, 244 gramm.) Én mondtam neki, hogy erről szó sem volt. És azt is mondtam neki, hogy természetesen nem gondoltam, hogy üres kézzel mennék. De az, hogy egyszer találkozunk és 6 hónap után eljegyzést tartani, az kicsit meredek.” 

Szó szót követett és utána jöttek az új üzenetek. 

“Megismerheted a mamámat és a barátaimat ha elérkezett az idő, különben addig csak barátok lehetünk. Én szeretnék egy férfit aki gondoskodik rólam és gondoskodik a gyerekeim jövőjéről. Te csak mondod, hogy szeretsz engem, de mit csinálsz értem?”

Én tudom, hogy a thaiföldiek nagyon direktek tudnak lenni ha pénzről van szó, és azt is tudom, hogy a világ minden lánya szeretné ha az udvarlója elkényeztetné. Na, de rögtön egy rövid, egyszeri találkozás után? Azért ez már engem is meglepett. Új idők, sok minden változott. Korábban vízibikákról volt mindig szó, egy mindig elég volt.


November 1-től új rendeletek lépnek hatályba, amelyek megnyitják az utat a kis szeszfőzdék és sörfőzdék előtt. Na, ha ez nem egy jó hír a turistáknak! Az új szabályozás enyhíti a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó korlátozásokat, és még a személyes használatra szánt alkohol lepárlását is lehetővé teszi. A sörfőzésre vonatkozó korlátozások megszűnnek, a korábbi évi 100 000 literes minimális mennyiséget eltörlik. A mikro sörfőzdék évente egymillió litert állíthatnak elő, és nem lesz többé minimális mennyiség, sörözhetünk orrba-szájba minden.

De a thaiok sem járnak rosszul, az új enyhített korlátozások lehetővé teszik, hogy az eddig sutyiban párolt tömények legálisak lesznek. Legalábbis az engedéllyel évente 200 liter alkohol erejéig otthon is szeszt  fözöcskézhetnek. Azért egy 10 fős családnál az évi 2000 liter Mekong-Whisky lesz. 

Koreában legalább 149 ember halt meg a Halloween-ünnepségek alkalmával, egy szűk utcában összegyűlt tömegben halálra taposták egymást. Hasonló tragédiától tartottak Thaiföldön is, ezért mindent megszigorítottak. Az október 31-i Halloween fesztiválon mintegy 20 000 szörnyeteg és rémség ijesztgetett mindenkit a Khao San Roadon, szerencsére különösebb balesetek nélkül. Halloween Thaiföldön nem egy népszerű alkalom, ettől függetlenül itt is vannak ünnepségek. Turistás városokban, mint Bangkokban, Pattayán, Phuketen azért találkozni beöltözött förmedvényekkel. Ezeken a helyeken már számos buli és mindenféle rendezvény van az ökörködésre.

Sok turista elfelejti, hogy a thaiok többsége nem szereti a hátborzongató hangulatot és nem tartja a halloweent ünnepnek. Sőt, sokszor meg is fenyítettek egy szellemnek nézet farangot, aki velük jópofáskodott. A thaiok nagyon babonások, a szellemektől nagyon félnek, nem mindig jó ötlet ijesztgetni őket. Ez különben azért érdekes, mert a másik oldalon az év minden napján lehet “pokoli templomokat” meglátogatni, ahol a legkegyetlenebb kínzási módok látványa vár rájuk. A phuketi vegán fesztivál pedig egy valódi vérfagyasztós ünnepség. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vegán fesztiválok kínai eredetűek.

Én lemondok a halloween partiról és inkább megnézem a Loi Krathong fesztivált, a fények fesztiválját. Thaiföld talán egyik legnépszerűbb és leglátványosabb parádéja, amelyet a thai holdnaptár 12. hónapjának teliholdján ünnepelnek. Idén a fesztivál november 8-án, kedden lesz. Ezen a napon banánlevelekből hajtogatott lótusz alakú csónakok millióit eresztik országszerte a folyókba, tavakba. A virágokkal feldíszített apró hajókon gyertya van meggyújtva és füstölőpálcikák illatoznak rajtuk. A legenda szerint a csónakok elmossák a gonoszt és a korábbi bűnöket. De ha a szerelmes párok a csónakokat egymás mellé helyezik a vízbe, akkor ők ezzel  az örök szerelmüket prezentálják. Hatalmas mozi, aki tudja az ne hagyja ki.

Végezetül szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy Thaiföldön is közeledik a tél. Lassan az esős időszaknak és az ezzel járó áradásoknak vége, de megkezdődik a hidegebb évszak. Még szerencse, hogy az áruházak időben bundákat, meleg pulóvereket, télikabátokat előre megrendeltek, mert bizony most hideg lesz. Itt az ideje, hogy mindenki egy-két gyapjúpulóvert vagy egy jó meleg télikabátot beszerezzen. A meteorológiai hivatal szerint a következő hetekben az éjszakai hőmérséklet a fővárosban 15 Celsius-fokig is lecsökkenhet. Azt is megjósolták, hogy az idei tél nagyon kemény lesz és a szokásosnál tovább fog tartani. Januárban alig lesz nappal 25 celsius foknál több, fázni fog mindenki, egészen február közepéig. És aki hiszi, aki nem, északon a hegyekben még fűteni is kell. Úgyhogy vigyen mindenki fűtőolajat a batyujában mielőtt jéggé fagy. Addig vegyetek amíg olcsón adják. Sok szerencsét a keresésnél. 






További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...