2022. február 11., péntek

 


K.Amery Thaiföldön

Suay, Sabai, Sanuk 


A buddhista vallás egyik alapgondolata, hogy az élet egy szenvedés, nem teljesen érvényes Thaiföldön. Habár a thaiföldi lakosság 95%-a követi Buddha tanításait és az imádkozás, az áldozás mindennapos, de ennek a hitnek thaiban annyi köze van az eredeti tanhoz, mint a mai kereszténységnek Jézus tanításaihoz. A thai Buddha tanításait pragmatikusabban, lazábban kezeli, élvezi az életet, keresi a szépet, a kellemest, az örömet. Az ugyan igaz, hogy a születés és a halál az egy szenvedés, de az élet itt és ebben a pillanatban van. A nirvánáért szenvedni még messze van.

Nincs amit egy thai jobban szeret mint a szépséget, suay (szuaj) a kényelmet, sabai (szábaj) és a vidámságot, sanuk (szanuk).


Thaiföldön az arc megőrzéséhez feltétlenül külső megjelenésünk, öltözetünk, tisztaságunk is hozzátartozik. A szépség az egész világon egy kellemes jelenség, de Thaiföldön ez ennél sokkal több. Aki szépen, tisztán felöltözik, nyakkendőt bogozz a nyakára, nemcsak udvariasságát jelzi, hanem tekintélyét és rangját is. Nincs egy thaiföldi hivatalnok, aki a rekkenő hőség ellenére ne zakóban végezné el a munkáját.


A legszegényebb thaiföldi is gondosan ügyel arra, hogy amikor elhagyja otthonát, szerény viselete mindig tiszta és ápolt legyen. Ha az utcán találkozol vele, eszedbe sem jutna, hogy öltözete egy szegény, pénz nélküli életet rejteget. Egy mosdatlan test, egy piszkos, lyukas gatya, félmeztelenül való szaladgálás azt jelzi, hogy nem tartják tiszteletben embertársaikat akiknek ezt a látványt el is kell viselniük. Nincs talán a világon egyetlen ország sem, ahol a mondás, - ruha teszi az embert - érvényesebb lenne.

Egy csinosan felöltözött, tiszta, szép ember látványa  (is) boldoggá tesz, ami az egyik legfontosabb életfilozófiája a thaiföldiaknak.

suay - a szépség
Egy tárgy vásárlásánál nem a dolog használata, hanem a kinézete a legfontosabb. Egy farangos télikabátnak, amelyet a büdös életben nem tudnak a thaiföldi hőségben felvenni, olyan szép színe van és olyan szépen mutat a fogason. Ha ajándékot viszel egy thaiföldi családnak, (amit nem szabad a bal kézzel átnyújtani, hanem mind a két kézzel) meglepően fogod tapasztalni, hogy mindig annak örülnek a legjobban, ami a legszebben van becsomagolva. Nem a tartalom fontos, hanem a színes, csillagszórós borítás. Ki sem pakolják, szépen megsimogatják és minden köszönet nélkül elsüllyesztik a bigyót a szekrényben.

Az anekdota igaz, egy thai nem azért nézi a tévében a reklámot, mert érdekli, hanem azért mert olyan szépek a képek.


A sabai jelentése kényelmesség, dobd el magad lazán és élvezd az életet. Azt is mondhatnánk, hogy a kényelem és az elégedettség érzésének a kifejezési módja, az életünknek mindig és minden helyzetben kellemesnek kell lennie.

Ha egy thaiföldi megkérdezi, hogy vagyunk, - “sabai dee mai?” -  nem arra kíváncsi, hogy vagyunk, hanem milyen kényelmesen érezzük magunkat. A felelet is hasonló, - “sabai dee” - kényelmesen.

Thaiföldön az időjárás nem jó vagy kellemes, hanem “jen sabei”, az idő kényelmes.

A “sabai sabai” a kifejezés egy nagyobb hangsúlyt kap, még kényelmesebb, még kellemesebb. Még ha valami nem is sikerül, vagy felpörögnek a dolgok, a thaiak mindig igyekeznek kényelmesek és nyugodtak maradni.

sabai - a kényelem
Aki járt már Thaiföldön az biztosan látott nem is egyszer a földön, a taxiban, egy padon, egy parkban, vagy akármilyen más teljesen képtelen helyzetben, kényelmesen elterült és horkoló thaiokat. Pontosan ez (is) a sabai sabai. Mindegy milyen pozícióban, mindegy porban, vagy betonon, vagy a motorkerékpáron, csak az a fontos, hogy egy kis árnyékuk legyen. Az élet legyen mindig és mindenhol kényelmes, minek is annyit dolgozni. Ha egyszer bevezetik a “Ki tud tovább lóbőrt húzni” olimpiai szakágat, megnyugtatok mindenkit, hogy a thaiok több elefánthosszal megnyerik és az aranyérem átadásához nagyharanggal kell felébreszteni őket. 

 

Azért ha már kényelmesen élnek, nem árt, hogy létükben sok mókaság, ahogy a thaiok mondják, sanuk legyen. A sanuk, jelentése vidámság, a thaiok tipikus életfelfogása, minden élethelyzetben apró örömökkel, játékokkal, jókedvűen szórakozni való képessége. A sanuknak nincs sem  karórája, sem naptárja, sem határa, ez az életöröm Thaiföldön mindig és mindenhol elérhető és megengedhető. Az élet csak egy nagy vidámság.

sanuk - élvezni az életet

Shoppingolni, barátokkal közösen összeülni és közben jókat enni és inni, lustán tv-t nézni, orrba-szájba szelfizni, mobiltelefont pörgetni, barátnőnket csókolgatni és főleg mindig valamit ünnepelni, sorolhatnám ez mind sanuk. Ünneplésre mindig van lehetőség, ha előkerül elvesztett slusszkulcsunk máris vidámságra, táncra pattanhatunk. 

Ha egy thai egy hosszabb kirándulás után, ami gyakran csak a falu végéig tartott, végre verejtékezve hazaér, a szerető családja megkérdezi tőle, - “...és volt sanuk-od a hosszú úton?”

 

Az ellentéte a “mai sanuk”, amely minden olyan tevékenységre vonatkozik amiket nem szeretnek. Sétálni, kirándulni, olvasni, takarítani, komolyabb témákról beszélgetni, minden ami csak egy kicsit is megerőltető  az már nem sanuk. Ilyenkor gyorsan felröppen a kérdés, hogyan lehet a kellemetlent egy kis sanukkal megfűszerezni, a tevékenységet elviselhetőbbé, derültebbé varázsolni.

 

Ha egy farang egyedül ül a bárban és mogorván kortyolgatja a sörét, a thaiok udvariasan megkérdezik, hogy mi a fájdalma amikor olyan szépen süt a nap. Közben azon tanácskoznak, hogy meséljenek neki egy viccet, vagy hívják ki a mentőket?

 

Dolgozni természetes nem mulatság, egyedül meg pláne nem. Egy építkezésen lehetséges, hogy négy thait toboroznak, hogy egy vödör vizet hozzanak. Az egyik az üres vödröt görnyedten odacipeli szorgalmas társához, aki az üres pitlivel egy orrát piszkáló  munkáshoz ballag, aki végre kinyitja a vízcsapot. Miután játszottak egy kört a Pokémon-nal és kivigyorogták magukat, a negyedik felkapja a teli csöbört és egy targoncán elszállítja a megrendelt helyre. Közben énekelnek és táncolnak, egy kemény munka is lehet egy sanuk.


A mellékelt videó példásan mutatja, hogy mit jelent a sanuk thaiföldön.


Videó: https://www.facebook.com/KarcsiAmery/videos/4248733988586783


Gyakran otthon érzem magamat.


...és aki még most sem érti, hogy mit jelent a sanuk thaiföldön, azoknak még egy videó: https://www.facebook.com/KarcsiAmery/videos/966574650876870






További posztok itt találhatók

https://www.facebook.com/KarcsiAmery






Magamról: 

Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.


 

 







 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...