2022. július 25., hétfő

 

K.Amery Thaiföldön

Praktikus tanácsok 

Pénzváltás Thaiföldön



Amikor én még kissrác voltam, nagyon szerettem az útikönyveket, az idegen országokban járó kalandos útikalauzokat. Nekem a legizgalmasabb részek mindig a praktikus tanácsok oldalai voltak. Mert a szabadságunk alatt egy-két templomot, múzeumot meglátogatni ugyan kötelező, de a pihenős napjaink sava-borsa mindig az lesz, hogy mit és hol eszünk, iszunk, mulatunk, csajozunk, hapsizunk és vigyázzunk arra, hogy lehetőleg ne sokszor vágjanak át minket a számlákkal. Ezekről a dolgokról előre tájékozódni nem is egy rossz ötlet, ezekből a tanácsokból sosem elég. Gyakran az egész vakációnkat elronthatja egy kisebb-nagyobb tévedés, tudatlanság.



Kevesen tudják, pl. hogy ha Thaiföldre érkezünk, akkor a zsebünkben minimum 10000 bahtnak kötelező készpénznek, vagy annak megfelelő valutának, kell  lennie. Hoppá, nem tudtad? Már voltál 30-szor Thaiföldön és még sosem kérdezték meg? Még engem sem kérdeztek meg soha, de láttam nem is egyszer, hogy turistáknak villantania kellett a határon a megfelelő készpénz értéket. Ennek hiányában nem is léphettek be az örök mosoly országába. A rendelet a thaiföldi nagykövetségek oldalán, egészen pontosan így szól. 

"A vízum nélkül Thaiföldre utazóknak legalább 10 000 bahtnak megfelelő összeget, családként együttesen pedig legalább 20 000 bahtot kell maguknál tartaniuk az országba való belépéskor. 

A turistavízummal és a nem bevándorló vízummal rendelkezőknek legalább 20 000 bahtnak megfelelő összeget kell magukkal vinniük, családként pedig együttesen legalább 40 000 bahtot.

A minimális összeg bármilyen pénznemben bemutatható. Ez a rendelet 2000. június 9. óta van hatályban."


A rendeletet valójában nagyon ritkán ellenörzik, de főleg a szárazföldi beutazásoknál nem is egyszer előfordult már. Egyszer az orrom előtt is. (Itt szeretném megjegyezni, hogy beutazáskor 15000 dollár feletti összeget be kell jelenteni, és kiutazáskor maximum 20 000 baht lehet nálad.)


Ez különben szerintem egy elég érdekes rendelkezés, mert a hitelkártya mutogatása sem nyugtatja meg az illetékeseket a határon, még akkor sem ha 20 méterre van a legközelebbi pénzes automata.



Mindenkit lebeszélnék eurót, dollárt még a hazánkban bahtra becserélni, véleményem szerint keményebb valutát az utazásokra a zsebünkben is magunkkal vinni sokkal hasznosabb dolog. Több okból is. Az egyik, hogy ha elveszítjük a hitelkártyánkat akkor még mindig tudunk valamiből fagyit venni. Feltételezve természetesen, hogy nem egy párban, mint szerelmeseket tartjuk őket, és nem egyszerre vesznek el. Ami azonban sokkal fontosabb, hogy a kártyás pénzváltás mindig külön kiadásokba fog kerülni. Egy húzás egy ATM bankautomatából mindig 220 baht-tal fogja a pénzünk értékét lerombolni. Ha 50 bahtot veszünk ki, ha 5000 bahtot, a szervizköltség mindig 220 lesz. Most tudom, hogy vannak hitelkártyák, amelyek ezeket a költségeket is állják. Csak gyűjteni kell a számlákat és beküldeni otthon a házibankba. Feltéve, ha a kártyánk szerződése erre is érvényes és van türelmünk ilyenekkel vacakolni. Nekem is ilyen van, anélkül, hogy reklámot szeretnék csinálni. Havonta négyszer, teljesen költségmentesen tudok az egész világon pénzt automatákból húzni. Hogy melyik bankkártya nyújtja még ezt a lehetőséget az több tényezőtől is függ, érdeklődje meg mindenki a bankjától, vagy kérdezze meg a Dr. Google-t. 



És akkor még nem is beszéltünk az árfolyamos különbségekről, amelyek automatától automatáig - ha csekély mértékben is - de eltérőek lehetnek. Otthon “kellemes” meglepetésben lehet részed,  ha végre élőben látod, hogy a házi bankod is szépen 3-4%-al levágott.  Summa summarum, egy kis pénzváltás még 20 euróba is kerülhet. 


A kártyás pénzváltásnak vannak szabályai, amelyeket érdemes megjegyeznünk. Thaiföldön a pénzkiadó automatát ATM-nek hívják, nem lesz nehéz őket megtalálni, minden utcasarkon találhatunk többet is egy kupacban. Ha mégis tanácstalanok lennénk, akkor kövessetek egy nagyhasú félrészeg farangot, aki egy csinos mosolygós thai menyecskére támaszkodva kavarog. Előbb-utóbb el fognak téged egy ATM automatához vezetni. 



Thaiföldön a bankok automatáitól függően eltérő mennyiségű készpénzt vehetsz fel egyszerre. A bankautomata mindig limitált, és tranzakciónként maximum 10 000- 20 000 baht összeget engedélyez. Egyes gépek azonban magasabb határértékkel rendelkeznek. A Krungsri-, Thai Military-, Bangkok- bankok 25 000-30 000, a City Bank maximum 50 000 baht erejéig engedélyez. Egyes automatákból naponta többször is húzhatsz, (természetesen az illetéket mindig többször kell leperkálni) de lehet limites is. Az összeg magasságát a hitelkártyád szabályai is meghatározzák. Szinte valamennyi hitelkártya érvényes, de a
Maestro kártyát, az American Express-t nem minden bank fogadja el. Az EC  bankkártyákat időben át kell még otthon állítani, hogy Thaiföldön is működőképesek  legyenek.


Egy másik fontos tanács,  hogy soha ne használd az ATM-nél javasolt átváltást. A bank által kínált árfolyam mindig alacsonyabb lesz, mint a hivatalos napi árfolyam.


Hogy ezt a csapdát kikerüljed, válaszd a gépen az angol szöveget. A választás nem lesz nehéz, nincs is más a thai és angol nyelven kívül. Egyes ATM-ek megkérdezik, hogy a "helyi árfolyamon", („local exchange rate“) azaz a thaiföldi bank árfolyamán akarod folytatni a váltást, vagy "átváltás nélkül folytatja", (continue without conversion). Hogy jobban érzékeltessem ezt a szinte átláthatatlan folyamatot, lépésről lépésre elmesélem miről is van konkrétan szó. 


Miután a hitelkártyádat bevette a gép, beadod a pin számodat. A megjelent ablakban megnyomod a “withdrawal” (pénzkivétel), a gép ügyesen mutatja, hogy ez neked 220 bahtba fog kerülni. 


You will be charged an additional 220 baht for this transaction. Do you wish to continue the transaction? ( Ezért a tranzakcióért további 220 bahtot kell fizetnie. Szeretné folytatni a tranzakciót?)

Miután ezért jöttél, igazolod a kérdést és sóhajtva beleegyezel a 220 bahtos lehúzásra. Miután megjelölted mennyit szeretnél felvenni szokott gyakran egy vicces ablak jönni, ahol különböző akciók közül választhatsz.  Ezt a dinamikus valutaváltásnak nevezik Thaiföldön, (is) vagyis  magyarul a turisták hülyitésének. A  csali kérdés  helytelen megválaszolása több tucat euródba is kerülhet. 


“We offer conversion to your currency for your convenience.” (Az Ön kényelme érdekében kínálunk átváltást az Ön pénznemében.”)


Miután elolvastad ezt a nagy kedvességet, amiről  sokan azt sem tudják, hogy ez mit is jelent tulajdonképpen, beütötted mondjuk  20 000 baht-ot a gépbe, vagy amennyit felvenni szeretnél, és már pörög is a dohány kifelé. Legkésőbb majd otthon kapsz a fejedhez, amikor az elszámoláson felfedezed, hogy ez a tranzakció neked kb. 40 euróba került.  A te hibád volt, pontosan néhány pillanattal korábban egyeztél bele, hogy a bank az árfolyamot a saját árfolyamában számolja el és nem a napi, aktuális színten. 


A megoldás egyszerű, ne egyezzél bele a conversionba. A mellékelt képet hord mindig magaddal ha pénzt veszteségek nélkül szeretnél  Thaiföldön (is) egy gépből kihúzni.



Ez még nem jelenti azt, hogy teljesen megúsztad a dolgot, de azért jó úton haladsz.  Azért a bankok elég nyakasak tudnak lenni ha le akarnak vágni valakit, jöhetnek még ravasz kérdések is. 

“Biztos benne, hogy baht-os elszámolást szeretne?”  (Hát nem aranyos kérdés?) Ilyenkor keményen megnyomjuk a YES gombot. 


Vagy egy másik hátulütős kérdés is jöhet, -"Megegyezzünk egy garantáltan rögzített árfolyammal?" Maradj törhetetlen és ismét kattints a NO gombra. Most, hogy a pénzed biztonságban van, már csak arra kell ügyelned, hogy a kártya nem jön ki mindig automatikusan vissza és ha ki is pattan, akkor is először a pénzt kell elvenni.


Aki éppen csak megérkezett a bangkoki Suvarnabhumi reptérre, rögtön felmerül a kérdés, hogy mikor és hol váltson be pénzt, legalább annyit amennyi a hoteljáig elég lesz. Minden edzett bakancsos tudja, mindenhol, csak a reptéren nem. Amíg ez igaz a repteres pénzautomatákra, Thaiföldön nem igaz a beváltó irodákra. Legalábbis nem mindegyikre. Meglepetésre, a legjobb árfolyamokkal rendelkező pénzváltók Thaiföldön a  Suvarnabhumi repülőtéren találhatók, az alagsorban, a B szinten vannak.



A két Superrich pénzváltó iroda könnyen felismerhető a zöld illetve narancssárga színeiről, náluk nincs semmiféle tranzakciós díj, és az átváltási árfolyam a legmagasabbak közé tartozik Thaiföldön. Valamennyivel többet kapsz ha az euród, dollárod legalább 50-es vagy százas értékű, és - meglepetés -  2000-ig nyomtatott dollárokat sok váltó nem fogadja el. Ne kérdezd miért, én sem tudom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy este fél kilenckor bezárnak, de az országon belül számtalan irodájuk van. Hasonlóan jól váltanak a Vasu Exchange fiókok.

Én amikor még kissrác és hülye voltam egy havi thaiföldi szabadságom alatt az összes  pénzváltás kezelési költsége 160 dollár volt. Na, nem ennyit spóroltam, mert ügyes voltam, hanem ennyit buktam, mert tökfej voltam. A leckét megtanultam, a tandíjat kifizettem. Nem muszáj neked is, tanulj az én hibámból.


Én  néha bankban is váltok pénzt, miután okosan kilestem melyik fiókban van a legjobb napi árfolyam. Általában az árfolyam a bankokban a legrosszabb, de az automatás 220 bahtos tranzakciós költséget rögtön megspóroljuk.  Ne becsüljük le a 2-3 bahtos különbségeket sem, 1000 euró beváltásánál a differencia 2000-3000 baht is lehet. Nem mindegy. A személyes pénzváltásnak másik nagy előnye, hogy a napi limitet egyedül te szabod meg és a házibankunk kezelési költségeivel sem kell számolnunk.




A számtalan utcai pénzváltó iroda átváltási árfolyama gyakran jobb, de néha megdöbbentően eltérhetnek egymástól, ott alaposabban hasonlítsuk össze az árakat. Ezeken a helyeken legyünk különösebben képben, mert ha ritkán is, de előfordulhat, hogy hamis pénz vagy elszámolt összeget tolnak ki az ablakon a dollárunk helyett. Egy trükk; leszámolják pénzt, látod pontosan, hogy leperget a szemed elött

20 000 baht-ot az asztalra. A váltós kezelő a pénzjegyeket szépen összeütögeti és a paklit kinyújtja a kezedbe. Ha nem számolsz rögtön utána előfordulhat, hogy meghívtad egy finom vacsorára a váltós egész rokonságát. Miután rendezte a bankjegyeket, akkor “véletlenül” néhány ezres lepottyant előtte a földre. 



Egy másik viszonylag praktikus és költségmentesítős pénzkivevés a Wise és a Revolut kártyák használata lehet. A két lehetőség erősen hasonlít egymáshoz és a lényege könnyen elmesélhető. Miután az internetben megtaláltuk, hogy hol lehet  a Wise kártyát megkérvényezni, nyitunk egy online számlát. Hamarosan kapunk egy kártyát, amelyre több mint 50 fajta valutát, többek között thaiföldi baht-ot is, átutalhatsz, illetve baht számlát nyithatsz. Ezzel a thaiföldi pénzzel feltöltött kártyával Thaiföldön minden automatában felvehetsz pénzt, de a 220 baht automata használati díja továbbra is megmarad. A Wise és a Revolut is kezelési költségeket fog felszámolni, a másik oldalon mindig a valós árfolyamot kapod, és havonta kétszer 200 euró értékű ingyenes pénzfelvételt engedélyez. Mondjuk ez utóbbi nem fog senkit örömében földhöz vágni. Ezeknek a kreditkártyáknak több funkciója, előnye és hátránya is van, ha valakit érdekel ez a lehetőség, talán a legjobb ha pörget egyet az internetben. Főleg sokat utazóknak ajánlatos. A Wise - aki esetleg még nem ismerné - a legolcsóbb lehetőség pénzt thaiföldi rokonoknak, barátoknak átutalni. Az átutalás valójában fillérekbe és pillanatokba kerül. Természetesen nem csak thaiföldi átutalásokra alkalmas.


Végezetül szeretnék megemlíteni egy utóbbi időben elterjedt és véleményem szerint egy nagyon értelmes lehetőséget. Sok magyar hazautazik és a megmaradt thaiföldi pénzüket különböző fórumokban eladásra felkínálják. Véleményem szerint érdemes ráugrani. Az egyik megszabadul a felesleges baht-jától és a másik fél megkíméli magát a kétszeres átváltástól. Mert a forintot először dollárba, utána a dollárt baht-ra átváltani, elég sok veszteséggel járhat. Mind a két félnek egy jó üzlet.


Összefoglalva, a fentiekből láthatod, hogy a pénzváltás Thaiföldön egy külön tudomány, és ha okosan váltasz akkor sok pénzt megspórolhatsz. Véleményem szerint a legolcsóbb lehetőség azokkal a hitelkártyákkal van, amelyek az ATM-es felmerülő 220 baht-os kezelési költségeket utólag megtérítik. Ha a bankod ezt nem fedezi, akkor az ATM-es lesz a legdrágább  váltási lehetőség. Főleg, ha többször is igénybe veszed. Különben személyes, készpénzes váltást bankokban, pénzváltóknál ajánlanék. A Wise és a Revolut kártya egy nagyon jó alternatíva. 


Vegyétek figyelembe, hogy Thaiföldön a készpénzes fizetést mindig előnyben részesítik, a hitelkártyás fizetés nincs elterjedve. Legyen nálatok több 100-as pénzjegy, mert előbb-utóbb rájöttök, hogy gyakran taxisok, utcai árusok nem képesek egy 1000 baht-os pénzjegyből visszaadni. Vagy nem akarnak.



Szeretném a figyelmetekbe ajánlani, hogy ha vesztek fel az utcán kártyával pénzt, akkor jobb ha mindenre felkészülve, azért egy biztonsági őr segítségét igénybe vehetnétek. A thaiföldi lány példamutatóan mutatja a szükséges óvatosságot.

Biztosítás, biztonság.





folytatás következik





További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...