2022. február 13., vasárnap

 

K.Amery Thaiföldön

Chai jen - A hideg szív


Ha valakinek Thaiföldről egy könyv, egy utazási katalógus, egy blog, egy film, a kezébe kerül, azonnal belebukkan egy szlogenba, Thaiföld a mosoly országa. És valóban, alighogy kitettük a lábunkat a bangkoki repülőtérről rögtön beigazolódik, hogy a thaiok különösen kedvesek, udvariasak és barátságosak. Ezt azzal is alátámasztják, hogy már a ajtóban szüntelenül csípőből mindenkire mosolyognak. (Kivéve, mint már korábban bizonyos különbségeket jeleztem, nem éppen egy thaiföldi kínai áll keresztben a nagykapuban.)

Ezek a széles mosolyok már a megérkezések pillanatában sokakban azt a hitet keltik, hogy thaiföldi szabadságuk alatt nem csak a napsütés, hanem az egész sziámi világ állandóan ragyogni fog rá. És ha ebben tulajdonképpen nem is tévednek, de ez nem a teljes igazság.


Legyünk vele tisztában, hogy egy fülig érő csíz Európában és Ázsiában teljesen mást jelent. Amíg nálunk elsősorban a kedvesség, a kellemes kedélyi állapotunk jele, addig a thaiok szinte minden, akár tragikus eseményeken, vagy a számunkra elképzelhetetlen alkalmakon is mosolyognak. Nem egyszer fordult elő a legendás történet, amikor a thai a barátjának vigyorogva mesélte el, hogy éppen most vágta ripityára a vadonatúj autóját. Én életemben egyszer vettem részt egy thaiföldi temetésen - elnézést hamvasztáson - és sok mindent láttam, csak nem síró gyászolókat.


A thaiföldi mosoly a kommunikációnak egyik módja és számtalan formája van. Ezeket nekünk farangoknak helyesen értelmezni nemcsak nagyon nehéz, hanem szinte lehetetlen.
Egy kedves mosolyt köszönetnek vagy éppen elnézésnek értelmezni még nem lesz nehéz. Eddig szép és jó. Amikor én egyszer Krabin a buszmegállót kerestem és mindenki kedvesen mosolyogva teljesen téves irányba küldött, azt már nem volt olyan nagyon szép és jó. A thaiok mosolya azt is jelentheti, hogy gőze sincs a helyes válaszról.Vagy egyszerűen semmit sem értett meg amit kérdeztem.


Ha véletlenül egy farang megbotlik és orra esik, tudatlanul szitkozódni kezd, mert azt tapasztalja, hogy a körben álló thaiok kinevetik. Pedig erről szó sincs. Hasonlót tapasztaltam amikor egy kövér holland előttem hasra esett. Mivel a szituációt a vigyorgó thaiok láttán teljesen félreértelmezte, óriási cirkuszt csinált. Ez a tévedése majdnem további testi fájdalmakhoz vezetett. Mi is történt valójában? A thaiföldiek a turista kínos helyzetét éppen a mosolyukkal szerették volna feloldozni, „nem tesz semmit, nem történt semmi“. Nem kinevetik, hanem viccesnek találják a helyzetet. Nem mindegy, az egyik alma, a másik körte. Ami nálunk káröröm, az nem káröröm Thaiföldön.
Ha Európában a zsúfolt utcán valakit véletlenül fellöksz, még az orrodra is kaphatsz egyet. Thaiföldön egy kissé ijedt, szemérmes mosoly lesz a válasz, semmi esetre sem haragos. Nem volt szép, de felejtsük el. Smile, smile.


Ha egy thaira hirtelen rákiáltasz, egy kissé zavarodott mosoly lesz rá a válasz. Nem azt jelenti, hogy örül neked.
Az állandóan mosolygó és barátságos thaiok láttán nagyon sok farangban az a téves gondolat merülhet fel, hogy ők azt csinálhatnak amit akarnak. Pedig ez nem mindig jó ötlet. Egy bizonyos határon túl az eddig kedélyes thai mint egy gőzölgő palack felrobbanhat, amelynek komoly következményei lehetnek. A barátságos smile, smile nem mindig feltétlenül vendégszerető.


A thaiföldi mosoly egy védőpáncél is. A thai, aki elsősorban az élet szépségeit, vidámságait, a pillanatnyi örömeit keresi és élvezi, nem csinál szívesebben egyebet mint a napi problémák, konfliktusok elöl gyorsan elszaladni. Egy thai szereti elkerülni a vitát, egy thai nem tud nemet mondani, a thai nyelvben nincs nem. Legtöbbször egy kedves mosoly a nemleges felelet. Ha valamit nem tud, nem ért, nem akar, válasza mindig egy napsütéses vigyorgás lesz. Hazudik? Nem, csak mi nem értjük a válaszát. A mosolyok helyes értelmezése olyan mint egy idegen nyelv értelem szerinti lefordítása.

Van egy nagyon jellemző anekdotám. Egyszer egy fórumon éppen arról posztolgattam, hogy egy tisztességes thaiföldi lányt nem lehet egyszerűen az utcán leszólítani, randira hívni, mert ennek semmi esélye nincs. Egy fiatal peckes legény rögtön ellenkezett, hogy ez nem igaz, a plazákban ő többször is megkérdezett lányokat, hogy találkozhatnának este és szinte soha nem kapott kosarat. - És hánnyal találkoztál?- kérdeztem meg tőle. Eggyel sem. - válaszolta. És ezt ő sem érti.

Én értem. Ha egy csinos mandulaszemű leány egy fiúra kedvesen a földalattiban rámosolyog, mindent jelent, csak azt nem, hogy tetszik neki. Éppen ellenkezőleg, kérlek hagyjál békén.
A thaiföldi mosoly egy társadalmi funkció. Mindig felfelé kell derülni. Egy üzemben a főnök sosem mosolyog vissza az alkalmazottakra. Mindig a hierarchia alacsonyabb szintén állók mosolyognak először, nekik kötelező jelezni elismerésüket a magasabb poszton levőkkel szemben.
A thaiföldiek mosolyognak, mert ettől szebbek lesznek.


Van egy nagyon jó mondás, - ha Thaiföldön szeretnél élni és lakosait megérteni, akkor először ne a nyelvüket magold be, hanem próbáld meg a thaiföldi mosoly különböző jelentéseit megtanulni.
Nem lesz könnyű, állítólag majdnem 100 kifejezési formája van. Ha ez talán kicsit túlzás is, mindenesetre sok minden igazság van benne. Megértésük nem egyszerű feladat.
Az állandó széles vigyorgásnak van még egy nagyon jelentős feladata és ez pedig az arc, a tisztesség és méltóság megőrzése. Egy thai mosolyog, (akkor is), hogy leleplezze a haragját, bánatát, értetlenségét. Thaiföldön a legfontosabb erények közé tartozik, hogy ne veszítsék el a fejüket, hogy megőrizzék, ahogy a thaiok mondják, „Chai jen“-t, a hideg, vagy hűvös szívet.


Chai jen, őrizd meg a nyugalmad, legyél türelmes, ne izgasd fel magad, ne mérgelődj. Smile, smile. Minden szituációban a harmóniát, a békességet, a nyugalmat kell keresni. A Chai yen azt jelenti, hogy negativ érzéseidet rejtsed a mosolyod mögé.
Ennek ellentéte a „Chai rorn“, lefordítva forró szívet jelent. Egy farang, aki például egy meleg sört hangosan az étteremben reklamál, arra mondják, hogy forró a szíve. Nem biztos, hogy jót jelent. Sok farangtól hallottam már, hogy a thaiok lenézik és másodosztályúként kezelik a külföldieket. A thaiok rasszisták. Nincs ennél nagyobb tévedés. A thaioknál toleránsabb nép talán nincs a világon, történelmükben nem egyszer bebizonyították. De tény, ha valaki részegen nekiáll hőbörögni, kiabálni, káromkodni, piszkosan, ápolatlanul közlekedik azt nem veszik komolyan. Ezeket a farangokat valóban lenézik és nem is tagadják, hogy a másodosztályba sorolják őket. Mindennek megvan az oka. Akinek nincs meg a „hűvös, hideg szíve“, az elveszti a méltóságát, elveszti az arcát. És ennél nincs nagyobb szégyen Thaiföldön.



További posztok itt találhatók:https://www.facebook.com/KarcsiAmery






Magamról: 

Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.


1 megjegyzés:

  1. Nagyra értékelem a thai néplélekre vonatkozó ismertetést, én sem a turistás beszámolókat keresem. Várom örőmmel a további bejegyzéseket.

    VálaszTörlés

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...