2022. március 30., szerda

 

K.Amery Thaiföldön

Nem mindennapi templomok Thaiföldön


Thaiföld a templomok országa. Ha igaz, több mint 40000 templom közül válogathat az érdeklődő, csak Bangkokban 400, csak Chiang Mai-ban 300. Egyik szebb mint a másik, egyik érdekesebb mint a másik. Én most nem fogom elkezdeni ABC sorrendben az összes imaházat felsorolni, -  képtelenség is lenne,  -  hanem megpróbálok a legkevésbé ismertek, mégis érdekesek jeligére mesélni. Szándékosan kihagyom a leghíresebb buddhista szentélyeket, ezekről milliárd könyvet írtak és az internet is tömve van velük. Én inkább a legkülönösebbeket csipegettem össze nektek, a thaiföldiek hajlamosak a bizarr, misztikus, gyakran gyagyás dolgokra. Kezdjük máris Bankokkal. 

A Rangsit nevű külvárosában található Wat Dhammakaya a világ egyik legnagyobb vallási komplexuma. A templomegyüttes területe önmagában messze felülmúlja az összes többi ázsiai templomot, nagysága nagyjából megfelel Angkor Wat területének. Aki először véletlenül arra téved azt hiheti, hogy nem buddhista templomba, hanem egy földönkívüli ufo településre tévedt. Talán Erich von Däniken itt is múzeumot épített? Az itt megtartott vallási ceremóniák százezreket vonzanak, mint  például  az ország egyik legfontosabb buddhista, a Makha Bucha, ünnepén, egy teliholdas napon februárban vagy márciusban. De már az is előfordult, hogy 1 millióan imádkoztak itt. Az egész egyszerűen mega! A terület középen egy modern chedi trónol, felülete egy hatalmas körből áll, egy gigantikus arany kupolával. Kívül, körbe-körbe, 300 000, 20 cm magas bronz Buddha szobor látható, belül  további 700 000, számoljunk, az összesen 1 millió. A kis szobrok talpára az adományozó hívők nevét, 30 000 baht ellenében, gravirozták. 

Mégis, ne tévesszen meg mindenkit a csillogás-villogás, a mindenhol aranyszínű épületegyüttes. Ha valahol igaz, hogy nem minden arany ami fénylik, hát itt (is) mindenképpen. Nem is egyszer botrányokba keveredtek, így 2000 évektől kezdve szinte rendszeresen hatalmas pénzügyi ramazúrikban úszkáltak, amelyekben a csalás, a lopás, a pénzmosás gyanúja is felmerült. Az adományok egy része, hogy hogy nem, érdekes módon a templom elnöke, Luang Por Dhammajayo zsebében süllyedt el. Az apát nem értelmezte  szó szerint a buddhizmus theravada ágát és annak a szellemében gondolkodott, hogy amit ma megtehetsz azt ne halaszd el a következő  életedre. Amikor a turpisság kiderült fizetett 960 millió bath “kártérítést”.  De mint hamarosan napfényre bukkant, ez sem volt elég. Amikor néhány évvel később, egy újabb eljárás alkalmával, elfogatóparancsot adtak ki ellene, követte Buddha tanácsát -  "Ha problémád van, próbáld meg megoldani. Ha nem tudod megoldani, ne csinálj belőle problémát.” - és a megoldást abban látta, hogy a bajok elől legokosabb kiradírozni magát külföldre. Mindentől függetlenül, ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ellent tudunk állni a szekta templom néha erőszakos konvertálási próbálkozásainak, amik, meglepetés,  mindig anyagi veszteségekkel járnak, akkor a fantasztikus komplexus meglátogatásának nincs több akadálya. Meditieren fehér, karokat, lábakat elfedő  ruha kötelező, a helyszínen kölcsönözhetők.


A Wat Hong Thong, a f
ővárostól alig egy órás autókázással a bangkoki tengerparton található, Thaiföld egyik legszebb fekvésű buddhista temploma. A 2 és 3 emeletes, gyönyörű épületek egy része facölöpökön állnak a tenger felett. Ez főleg dagálykor nagyon imponáló. Nem kell félned a tömegnyomortól, a farang olyan ritka errefelé mint a fehér holló. Csöndes, meghitt hely, a némaságot csak a szélben csilingelő több ezer apró harang töri meg.
Mivel a tengerben álló templomhoz vezető úton és környékén sót termelő medencék és tavak vannak, ne halaszd el az alkalmat, hogy vegyél egy kiló nagyon olcsó igazi tengeri sót. Ne zavarjon, hogy nem vagyok a tisztaságukban biztos. Én is vettem két kilót, el is cipeltem egészen Németországig. Nem messze több, szintén a tengeren álló étterem található, igazán friss és yummy sült halakkal. Akik több napig szeretnék élvezni a környéket, azokra rögtön a templom mellett egy hotel is várakozik.

Pattayán található, szintén a tengerparton, a Sanctuary of Truth, az Igazság Szentélye. Ha valaki el szeretne menekülni a pattayai báros zenebonából, az csak idejöjjön. Érdekessége, a 105 méter magas, 100 méter széles templom nemcsak Thaiföld, hanem az egész világ egyetlen és egyedülálló, csak teakfából épült buddhista temploma. Még fémszögek sincsenek benne. Az 1981-ben elkezdett építkezés még korántsem sincs befejezve, feltehetőleg évtizedek kellenek mire teljesen elkészül.
Az igazság szentélyének különlegességét elsősorban a templomot díszítő számos faszobornak köszönheti. A több millió kisebb-nagyobb faszobor és fafaragvány kívül-belül, a buddhizmus és a hinduizmus számtalan legendáját képviseli. De a  templomnak vallási jelentősége mellett erkölcsi szimbóluma  is van, emlékezteti az embereket a földi felelősségére, az élet eredeti értékeire. A béke mellett a legfontosabb dolgok a természetközelség, az emberi felelősségvállalás, a vallás, a filozófia és a művészet.

“A háborúk és a materializmus önzőbb egyénekké tették az embereket.” - mondta Lek Viriyaphant a 2000-ben elhunyt thai üzletember, aki finanszírozta a templomot. Hogy sajnos milyen igaza volt, láthatjuk a mai napokban is.


Thaiföldön nem csak a vízpartokon, hanem víz alatt is vannak templomok. 2019-ben a Lop Buri tartományban a rendkívüli szárazság miatt leesett egy víztároló tó vízszintje, és egy több mint 100 éves buddhista templom bukkant fel. Legalábbis ami megmaradt belőle. Mindenesetre több száz thaiföldi megragadta az alkalmat és virágokkal, imákkal köszöntötték a szent helyet. Egy fej nélkül maradt, de így is impozáns Buddha szobor előtt szerzetesek tették le a tiszteletüket. Hát igen, a klímaváltozás nem kíméli a thaiföldi szentélyeket sem.

A világ állítólag legnagyobb szabadtéri múzeuma, Muang Boran, (Ancient City) Samut Prakan-ban található, nem messze a Thai-öböltől. Ez az ötlet is, a már fentebb említett Lek Viriyaphant, a pattayai Igazság Szentélyének megalapítójának kobakjában született. Véleménye szerint az ipari társadalomban elvesznek a kulturális emlékek, amelyeknek megőrzését élete céljává tette. Az 1972-ben megnyílt múzeum egyben egy hatalmas szórakoztató park, ahol számtalan látványosság található. Majdnem 120 emlékmű, fantázia pavilonok, építmények, de híres épületek másolatai, eredeti műkincsek is találhatók itt; többek között a Dusit Maha Prasat másolata a bangkoki Királyi Palotából, (ahogy eredetileg I. Ráma király készítette), a Phra Kaeo pavilon, egy másik, kerek, kínai stílusú pavilon, ahogyan azt Ayutthaya ősi térképei ábrázolják, egy Buddha lábnyom, egy úszópiac, egy szoborcsoport a Meru-hegyi mitológiából és még rengeteg más. A szoborkert közelében, egy tó közepén, egy szigeten álló sumeru templom, a boldogság és örök élet szentélye található. Az imaházat egy kanyargós hídon lehet megközelíteni amelyet egy hatalmas hal úszik körül. A szerelmespárok kedvelt találkozóhelye, mert a hal távol tartja a gonosz és ártó szellemeket.

Nakhon Pathom tartományban található az ország, ha nem az egész világ legszokatlanabb temploma, a Wat Samphran. A gigantikus sárkány templomot alig ismerik a turisták, pedig a  80 méter magas szenthely igazán látványos és sok meglepetést tartogat a látogatók számára. A 17 emeletes torony belülről üreges és a tekergő 300 méter hosszú, 3 méter vastag sárkányon keresztül megmászható. Sajnos a hírnevét alaposan bemocskolta egy gazember apát, aki itt több kislánnyal is csúnya dolgokat művelt, amiért 2004-ben 160 év (50 évet kell leülnie) szigorú börtönbüntetést kapott. Ez sem mentette meg a templomot, hogy elveszítse szentségét, a thaiok messze elkerülték, az adományok elmaradtak. A rossz hírnév, a pénz hiánya megviselte az épületet, a korhadás, hanyatlás nyomait mindenki láthatja.

Egy másik ősrégi sárkánytemplom, a Wat Ban Tham, egyben egy barlangtemplom is, a Mae Klong folyó mellett található, körülbelül 10 kilométerre Kanchanaburi városától. Egy csúnyán néző sárkányszájon, vörös lépcsőkön és csinos falfestményeken keresztül lehet besétálni a sziklaüregbe, a tulajdonképpeni templomhoz. Ha jó kondiban vagy akkor egy meredek lépcsősoron felcipelheted magad a hegy tetejére, ahol örülsz, hogy egyáltalán élsz még, és mielőtt élveznéd a pazar kilátást örülj neki, hogy egyáltalán még levegőt is kapsz. Már az sem fog zavarni, hogy a csúcson meredező sztupa nem egy nagy durranás, amiatt nem érdemes felkecmeregni.

Véleményem szerint a világ (egyik) legszebb helyén álló imaháza a Phukettől nem messze, az Andamán tengerben úszó halászfalu, a Koh Panyee mecsetje. A 18. századi települést nomád maláj halászok alapították, ma 360, kizárólag muzulmán család otthona. Mint minden tisztességes faluban vannak éttermek, élelmiszer shop-ok, souvenir polcok, patika, illatszerbolt, egy iskola, motel, sőt még egy focipálya is. Mivel a labda gyakran a tengerbe repül, a labdaszedőknek talán jobb ha elötte megtanulnak úszni. 
A sziget középpontja és találkozóhelye a falu melletti szigeten található mecset, naponta ötször imára szólítják a falubelieket, megtestesíti a vallás és a kultúra fontosságát a közösségben. A sziget lakossága elsősorban halászatból és az idegenforgalomból él. Ha valaki erre keveredik ajánlom, hogy legalább egy éjszakát töltsön is a szigeten.


Thaiföldön összesen mintegy 270 000 katolikus él, tíz katolikus egyházmegye, köztük két érsekség van. Thaiföld legnagyobb római-katolikus temploma, a “Szeplőtelen Fogantatás Katedrális” Chanthaburi-ban ékeskedik. Kezdetei a 18.század elejéig nyúlnak vissza, először mint egy apró missziós kápolna. Az történelem folyamán négyszer is bővítették, főként a városban élő vietnami katolikusok növekvő száma miatt, akik a vallási üldöztetés elől menekültek ide. Ki gondolta volna. 

A végére hagytam a legjobbat. Templomok vannak kőből, betonból, fából, cserepekből, mindenből, de sörösüvegekből? Hát kérem szépen, Thaiföldön semmi sem lehetetlen.

Isaanban, Khun Han Sisaket kerületében áll a Wat Pa Maha Chedi Kaew, egy csupán üres üvegekből készült szenthely. Pontosabban, ez a buddhista templom számtalan üres, zöld és barna Heineken és Chang sörösüvegből épült. Hihetetlen, de igaz, a templom komplexum egész építészete palackokból áll, saccolások szerint másfél millió sörösüveget dolgoztak fel eddig összesen mire az épületegyüttes elkészült. Elkészült, hagyjad már, a szerzetesek szorgalmasan építenek minden új üveggel tovább, évről évre egyre több épület keletkezik.

Az eredeti ötlet az apát,  San Kataboonyo fejéből pattant ki, aki 1984-ben megelégelte az utcákon szanaszét heverő üvegeket és elkezdte őket gyűjteni. Hogy a kellemest összehozza a hasznossal rögtön épített a többi szerzetes kollégával belőlük egy templomot. Ha már elkezdték, nem hagyták abba, nem csak maga a templom, hanem a szerzetes szállások, a víztorony, a környező korlátok, a falak, a harangtorony, a krematórium de még a klotyók is, eddig több tucat épület sörösüvegből épült.


“Minél több üveget kapunk, annál többet építkezünk!” - mondják a mai napig. És valóban, az önkormányzatnak annyira tetszett az ötlet, hogy ők is beszálltak a gyűjtésbe és szorgalmasan postázzák őket tovább a szerzeteseknek. 


“Habár az ivás bűn a buddhizmusban, mégis úgy tűnik, a sörösüvegeket hasznos dolgokra fel lehet használni.” - ítélkeznek a thai médiumok. Hát akkor ennek a nevében, én is hasznos ember vagyok. Egészségetekre!


További posztok itt találhatók:https://www.facebook.com/KarcsiAmery






Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...