2022. március 15., kedd

 K.Amery Thaiföldön

Sak-Yant - Tattoo Thaiföldön


Mint egy  Chilében talált 7000 éves múmia bizonyítja, az emberi test tintával való tartós festésének évezredes hagyományai vannak. Érdekesség, szinte a világ minden részén, a világ különböző népei díszítették testüket a tetoválással és egymástól teljesen függetlenül terjedt el. Tetkókat találtak az ókori Egyiptomban, az Alpokban Ötzi barátunkon, Ázsiában, a dél-amerikai népeknél, a polinéziai (Maori) térségről nem is beszélve. A középkorban  matrózok díszítették testüket a tintával és elterjedt a szóbeszéd, hogy aki össze-vissza szurkáltatja a bőrét az csak ostoba ember lehet. Ahogy visszagondolok a serdülőkoromra talán volt is benne valami igazság. Egy iskolatársamnak minden ujján betűk voltak betintázva, “ÜSSS”, (igen, 3 s betűvel) a másik kezén meg “MAMA”. Hogy a hüvelykujjak se maradjanak dísztelenül, azokon egy-egy csillag villogott.  Ha ökölbe szorította a kezét akkor különösen látványos volt. Hát nem is tudom. Mindenesetre személyesen nekem is nagyon tetszenek, akár lányokon, akár fiúkon, az ízléses művészi tetkók, még akkor is ha sem nekem, sem a feleségemnek nincsenek. 


A tetoválás divatja nem rekedt meg az osztálytársam színvonalán, és legkésőbb a 18- 19. századtól a felsőbb réteg státuszszimbóluma lett. A lelkesedést  az új világokat felfedező James Cook váltotta ki, aki  "Tattow"-nak nevezte a tahiti bennszülöttek testi festményét és egy tetovált bennszülött herceget is magával cipelt Angliába. Az Omai nevű  férfi gazdagon díszített teste miatt hamar szenzáció lett London és más nagyvárosok arisztokrata házaiban és egy egész divathullámot váltott ki. Viktória angol királynő, Miklós orosz cár, sőt - ki gondolta volna - a szeretett Sissi királynőnk mind tetováltak voltak. De a felsoroltak nem maradtak egyedül, pedig még maga a biblia sem látja jónak,  - „És ne vágj bele a testedbe egy halott miatt, és ne csináljatok magatokra vésett írást. Én vagyok az Úr.” - int minket a szentírás. Bizonyítéka annak, hogy már ezekben a régi időkben sem voltak a tetoválások ismeretlenek.


Ma a tetoválás nyugati reneszánszát éli, látványa a világ legtöbb társadalmában nem okoz nagyobb meglepetést, szalonképes lett, ismert és ismeretlen emberek százezrei feszítenek büszkén vele.



Angelina Jolie is teletetováltatta a hátát Thaiföldön, a thaiföldi tetoválók világhírnévre tettek szert. Nem véletlenül. Aki már járt Thaiföldön az tudja, hogy az országban feltűnően sok a tetovált férfi és nő és feltűnően sok a kiváló tetováló mester. A művészi ábrázolás a testen gyakran Sak Yant, más szóval Yantra tetkó, amely a szent varrások egyik formája, különösen Thaiföldön, Kambodzsában, Laoszban terjedt el. A thaiok hite szerint a tattoo mágikus erővel bír, védelmet, erőt, szerencsét és gazdagságot ad viselőjének. Elűzi a gonoszt, a problémákat, a félelmet. Ez a hiedelem odáig megy, hogy a közhiedelem szerint a tetoválásnak egy amuletthez hasonló segítő és védő feladata van és még sérülésektől, balesetektől  is megvéd. 


Aki szeretne egy eredeti thaiföldi Yantra tetkóval dicsekedni, annak figyelembe kell venni néhány aranyszabályt.  A közhiedelemmel ellentétben nem muszáj templomban csináltatni, nem muszáj szerzeteshez menni. Most tudom ezt meg kell magyaráznom azoknak akik nem is egyszer láttak templomban tetováló szerzeteseket, és az internetben szinte mindegyik poszt ezt különösen, de tévesen kiemeli.  Még akkor is ha ez valójában és elsősorban üzleti okokból előfordul, és talán higiéniai okokból ajánlatos ilyen helyekre menni, ne felejtsük el, hogy a Yantra tetoválás nem buddhista, hanem sokkal inkább khmer eredetű hinduista és később buddhista elemekkel. Valójában pl. a nagyon népszerű Ganesha tetoválás semmi más mint a Ganesha indiai elefántisten ábrázolása. Ne keverjük össze a buddhista és a hindu tattoos ábrázolásokat Thaiföldön.


Akárhogyan is van, a hindu vagy a buddhista mester vagy igazi tetováló szerzetes, vagy természetgyógyász, vagy mágikus, vallási cselekményeket gyakorló sámán. Vagy, aki ezeknek kiadja magát.


Attila barátom megrendelt egy Yantra tetkót. 
A tetoválás egy forgatókönyves folyamat. Egy bambusznád, vagy ritkábban egy fémcső végére rögzített tűvel szúrkálgatnak, a tintának lehetőleg Kínából kell származnia. A szertartásnak fontos része a virág, a füstölő, ezeket előre neked kell beszerezned.  Kötelező a misztikus zene, az orr alatt motyogó mágikus mondások, ha igaz, ezek ingyenesek lesznek. Apropó árak. Tulajdonképpen templomokban a tetoválásnak ingyenesnek kéne lennie, illetve elvárnak egy kis önkéntes anyagi támogatást. A valóságban, nagyságtól, munkától függően 50-100 eurós, sőt drágább is lehet. 

A Yantra tetkó felszentelése, a tetoválómester a hosszú késsel
nem akarja meggyilkolni Attilát, hanem elkezdi a friss tetkót ütögetni,
hogy a varázslatos erő felszabaduljon. 
A kész tetkót, hogy elérje a teljes varázserejét, fel kell szentelni.  Ez a “legaranyosabb” része a szertartásnak, mert a kész, de még friss és fájdalmas sebet a tetoválómester rituálisan meglocsolja, általában szent folyadékkal leköpi, és elkezdi püfölni. Ha még most sem vonyítasz a fájdalomtól akkor élvezheted a szent és tanítós szövegeket és a tömjén illatát.

Mantra. Szent szótagot, szót vagy verset jelöl. A buddhizmusban a szent kifejezéseket vagy szótagokat mantraként használják. Ki lehet mondani, suttogni, énekelni vagy felolvasni a gondolatban. A szöveg régi khmer írás, az egyszerű rajzok Buddhát szimbolizálják.

Végezetül kapsz ajándékba egy “mantrát”, amely egy papírra vagy vászonra festett szent betű, vagy szó, fohász, varázsige, vagy vers, amelyek a mediációdban segítenek megtalálni lelki nyugalmadat, segít elmerülnöd a vágyott gondolataidban. Mint büszke Sak-Yant tulajdonosának a jövőben be kell tartanod a következő szabályokat. “Ne gyilkolj, ne lopj, ne legyél drogos, ne hazudj és ne kövess el szexuális visszaélést.” Ezeket a rendelkezéseket főleg a bűnözőknek kéne megfogadni, akik előszeretettel Yanti tetkókat hordanak. 

A mester feladata a minta, a megfelelő testrész ajánlása, a tudatlan farang felvilágosítása.

A Paed Tidt tetoválás a világegyetem 8 irányát szimbolizálja, szerencsét és védelmet hoz a földkerekség minden irányából. Az utazók kedvenc motívuma. A felfelé mutató egyenes a megvilágosodáshoz vezető egyenes utat is jelenti. Az alsó kör „Unaalome” az életet jelképezi számos földi zavaró tényezővel, amelyekkel mindennapi életünkben találkozunk. 


A Ganesha tetoválás. Hindu isten. Viselője védelmet kap az életben, képessé válik az akadályok elkerülésére.


A Hanuman tetoválás. Majom isten. Viselője kitartással, erővel, bátorsággal rendelkezik. Számos Muay Thai harcos választja ezt a motívumot.


A nagyon divatos Tigris tetoválás erőt és  hatalmat képvisel.


A nyakon viselt a Gao Yord tetoválás az univerzum közepén magasodó kilenc csúcsú Meru-hegy, az istenek lakhelye. Szerencsét hoz az életben és megvéd a gonosz szellemektől. A motívum a Meru-hegyet mutatja a kilenc szent csúcsával. Ne keresse senki a térképen, az univerzum közepén magasodik, a nap, a hold, a csillagok és a bolygók körülötte keringenek. Befolyásolva a nappal és az éjszaka menetét, az évszakok eljövetelét, menését és végső soron az emberi jólétet.

Az egyik legelterjedtebb Hah Taew tetkó öt függőleges vonalat régi khmer írással ábrázol. Minden sornak más mágikus jelentése van. 


A Yantra-díszek azonban nemcsak tetoválásként védhetnek meg, hanem csak mint puszta dekoráció, pl. szobrok, festmények formájában is, sőt yantra díszítésű ruhák is vásárolhatók, ha valaki a fájdalmas procedurától szeretné magát megkímélni. 

Összességében a tetoválás védelmet nyújt a csúnya démonok ellen, sikert és boldogságot ígér viselőjének. De a legfontosabb, hogy higgy a kész termék varázserejében, különben a szellemek megsértődnek és fittyet hánynak a jólétedre.


A hagyományos nézet szerint, legalábbis a khmerek szerint, a Sak-Yant nőknek nem való. Eredetileg a macho világban csak férfiaknak lehetett tetoválás, a nőket kizárták belőle. Ezen persze  Angelina Jolie nagyot nevetett, a fényképe a tetkóval a hátán és a karján körbejárta a glóbuszt, világszerte sok nő követte a példáját. Szóval, csak hogy mindenki tudja, mindennek Angi az oka. Thaiföldön is nagyon gyakran látni tetkós lányokat akiket az éhenkórász turisták gyakran prostituált asszonyokkal  összekevernek, és emiatt gyakran különleges és kellemetlen helyzetbe kerülnek. A történetből talán csak annyi igaz, ha egy thaiföldi menyecske akinek egy olcsó tetkó virágzik a vállán és azzal dicsekszik, hogy ő milyen ügyesen biliárdozik, jobb ha óvatosan nem kérjük meg rögtön a kezét.

Itt szeretném megjegyezni, hogy miután egy szerzetesnek nem szabad megérinteni egy nőt, ezért vagy egy vászonkendőt tesz a keze és a bőr közé, vagy gumikesztyűben tetovál.


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem minden thaiföldi nézi jó szemmel a tetoválást, sok munkahelyen tiltott is. Így, többek között sem ápolólányok, sem rendőrök, sem hivatalnokok nem dicsekedhetnek tetkókkal.  Most tudom megint jelentkeznek néhányan, hogy ők bizony láttak tetkós rendőrt vagy gondozólányt Thaiföldön. Üzenem nekik, hogy mielőtt alkalmaznák őket a munkahelyükön az egész testüket tetőtől talpig meztelenül megvizsgálják és a munkaadók a legkisebb tetkót sem tűrik el.  (Egészen más lapra tartozik, hogy néhány év múlva sutyiban néhányan eldugott tetkókat csináltatnak maguknak.) Farangok testére  2011 óta tiltják Buddha és  buddhista motívumok tetoválását, azzal indokolják, hogy a turisták nem tartják tiszteletben a szent ábrázolásokat. „Az emberi test piszkos. Buddha képét nem szabad tetoválás formájában bemutatni valami olyan tisztátalanon, mint az emberi test."


Buddhista tetoválás, nem Yantra.
Thaiföldön orrba-szájba
vannak tetováló műhelyek is, amelyek nem csak szent ábrázolásokat alkotnak, hanem többé-kevésbé művészi rajzokat, festményeket. Minden második azzal hirdeti magát, hogy ők is mesterei a Sak-Yant technikának. Hogy most melyik tetováló alkalmas erre és melyik nem, megmondani látatlanban előre nem lehet.  Ha valakinek ilyen szándékai vannak, jobb ha időben alaposan megérdeklődi a komolyabb helyeket. Miközben büszkén feszítünk új testünkre rajzolt ábrákkal, szövegekkel, gyakran kellemetlen meglepetések érhetnek minket.  Mint egy a szőke turista lánnyal történt, aki hencegve mutogatta a facebookban a hátán az új  tetoválást. Amikor valaki felvilágosította, hogy mit is kapirgáltak a hátára, már nem volt olyan boldog. “Tavaszi tekercs.”
Szerencséjére voltak néhányan akik kedves kommentárokkal vigasztalták. “Szép, friss és finom.” 

Egy lengyel turista arról panaszkodott, hogy habár 20 percen keresztül  szurkálták, mégsem lehet látni a tetkóját a karján. És valóban, ebben az esetben egy láthatatlan “Sak Yant olajat” használt a tetováló mester, a tetkó ugyan ott van a testrészen, csak nem látja senki. Más szavakkal, lehet látni, hogy nem látni. Ezt a technikát főleg thaiföldi lányok szeretik, mivel Thaiföldön sokan ferde szemmel néznek rájuk ha tetkót viselnek. Ennek ellenére sok thaiföldi asszony nem hajlandó lemondani egy mágikus, áldott tetkó védelméről. Amit szabad Angelina Jolienak, miért is kéne  nekik megtiltani? Ami a lengyel barátunkat illeti, miután felvilágosították, hogy a tetkó UV fényben csillog-villog, azóta állandóan diszkóban ugrándozik.


Kész az új tetoválás Attila hátán. Ja, nem azok amelyek látszanak, azok nem Yantra tetkók. A Yantra tetkót alig látni, még vörös mert frissen készült. Később csak UV fényben lehet a teljes szépségét megcsodálni.


A thaiföldi tetoválás nem volna igazán thaiföldi ha nem ünnepelnék meg évente egy háromnapos tattoo fesztivállal. Egy kis szórakozásnak, sanuknak, mindig kell időt szakítani jeligére, minden év márciusában a  Bang Phra templomban, Nakhon Chaisi-ban, tízezrek zarándokolnak a templomhoz. Ott órákig a padlón ülve meditálnak és várják a buddhista szerzetesek áldását. Egy kívülállónak ez az egész inkább az őrültek gyülekezetére emlékeztet, mert  néha egymást túlharsongva üvöltöznek, makodnak, morognak, attól függően, hogy melyik állat, tigris, majom  képmását szúrták a bőrükre. Mint mondják, a régi hiedelmek szerint így töltik fel új energiával a szent tetkókat. Hát akkor hajrá. Angelina Jolie is itt járt, na, azóta minden nap százával zarándokolnak thaiok és farangok a templomba tetováltatni magukat. Mondtam, mindennek Angelina az oka. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...