2022. április 3., vasárnap

 

K. Amery Thaiföldön

A thaiföldi életfilozófia

Mint már a bemutatkozásnál jeleztem, posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

Akik először járnak Thaiföldön azok nagyon gyakran csodálkoznak a teljesen eltérő mentalitáson és életfilozófián. Akik többször voltak, sőt még ott is élnek, azok még jobban. A legtöbben (sajnos) csak addig a szintig jutnak el, hogy haragosan a fejüket csóválják és értetlenül csodáskodnak.
„Csak a pénzünket akarják! Minden szép lány ladyboy, Thaiföld és Pattaya csak egy nagy kupleráj, nem őszinték, mindenki hazudik.“

Sorolhatnám, előítéletek előítéletek hátán. Milyen gyakran hallottam, hogy a thaiföldiek a mosolyuk háta mögé dugják igazi természetüket. Ebből semmi sem igaz. A thaiföldi mosolynak is több árnyalata is van, valószínűleg több tucat. Barátságos, vidám, de lehet haragos, lehet nagyon veszélyes. Csak azt észre is kell venni. Egyszer egy rövid adminisztrációs probléma megbeszélése közben, amelyet egy tuk-tukos aszfaltbetyárral folytattam, a thai taxis legnagyobb érve a barátságos és sportos mosolygása volt. Mindenesetre eléggé meggyőző volt ahhoz, hogy a megbeszélt közlekedési költség dupláját fizessem ki neki. A thaiföldi mosoly nagyon is őszinte, csak meg is kell tudni érteni és értelmezni. De erről később.

A thaiföldi mentalitásról könyvtárakat lehetne megtölteni, én sem tudom egy rövid posztban valamennyit kielemezni. Mégis megpróbálok, ha szép lassan is, a thaiföldi életfelfogás legfontosabb oszlopairól mesélni. Higgyétek el, ezeknek az ismerete nagyon hasznos lehet (szerintem nélkülözhetetlen) thaiföldi tartózkodásunk időszakában.

De figyelem! Egy igazi, minden thaiföldire vonatkozó mentalitást megfogalmazni lehetetlen. Nem csak azért, mert ahány ház, annyi szokás, hanem mert ami igaz egy bangkoki thaiföldire, az nem biztos, hogy igaz egy bangkoki kínai származású thaiföldire. Kevesen tudják, hogy a thaiföldi lakosság 40%-ának (évszázados) kínai gyökerei vannak. Habár valójában szinte teljesen beolvadtak a thaiföldi közösségbe, bizonyos szituációkra mégis teljesen másképpen reagálhatnak. A thaiföldi Isaan tartományának 20 millió lakosa lao, teljesen más hagyományokkal, szokásokkal, ünnepekkel, nyelvvel, ruházattal, ételekkel. A déli tartományok muzulmán lakossága is egyértelműen másképpen látja a világot. Ami pedig az ország észak-keleti részén élő khmereket illeti, nekik Thailand a falujuk végén kezdődik.

Na, de azért vannak tipikus, szinte mindenkire vonatkozó jellegzetességek amelyeket nem árt ismerni.
Az első, mint már említettem, mindig és mindenkor mosolyogni, a „hideg szívet“ megőrizni. A hideg szív - Chai Jen.

További posztok itt találhatók:https://www.facebook.com/KarcsiAmery




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...