2022. június 18., szombat

  

K.Amery Thaiföldön

Betegen Thaiföldön



2022 július 1-től nem kell Thailand Pass, sem Covid biztosítás a Thaiföldre utazó turistáknak, döntött a thai miniszterelnök vezetésével ülésező kormányzati Covid bizottság. Ez nem jelenti azt, hogy egy általános betegbiztosítás nélkül ajánlatos lenne Thaiföldre utazni. A mai napig a kivándorlott farangok nagy számának nincs semmiféle betegbiztosítása és a határ teljes kinyitása a biztosítás nélküli turisták számát is erősen meg fogja lendíteni. Ennek a hiánya gyakran katasztrofális anyagi állapotokhoz vezethet.

Néhány évvel ezelőtt, Koh Samui, Lamai strand. Egy nagyon kellemes novemberi kora este volt. Cukorborsóm békésen lubickolt a vízben, én a figyelmes férjecske parton ültem és döngettem a Chang sört befelé. Éppen azon filóztam, hogy milyen szép így az élet, amikor a békés idillt hirtelen megtörte tündérkém spintelése a part felé. Rögtön tudtam, hogy nagy baj van, talán megcsípte valami? Csak nem egy kocka medúza? 

Mint tapasztalt világjáró tudtam, hogy ilyenkor mindent szabad csinálni, csak a fejünket ne veszítsük el. Miután háromszor ordítozva körbeszaladtam a szigetet, addigra szerencsére komolyabb emberek is előkerültek nálam. Hamarosan egy mentő is berobogott a strandra és a súlyosságra való tekintettel rögtön engem vettek kezelésbe. A feleségemet megnyugtatták, hogy csak egy pici seb, nem vészes, néhány nap múlva kutya baja sem lesz. Akkor jutott először az eszembe, hogy miért nincs nekem betegbiztosításom Thaiföldön.

Nem vagyok egyedül. Hivatalos statisztikák szerint a turisták, vagy az ott élő farangok nagy részének sem volt, vagy van. A thaiföldi egészségügynek évi 3 milliárd baht-ba került a Covid járvány előtt ez a felelőtlenség, és sok farangnak a teljes szabadságra megspórolt pénze. Betegbiztosítás 2-3 hétre? Minek, mi is történhet? Pedig az egészségünk állapota Thaiföldön gyakran óriási összegekbe kerülhet.

Igaz ami igaz, addig jó a helyzet amíg csak a sarki gyógyszertárba egy zacskó viagráért és egy marék gumiért besurranunk. Egy testet és lelket felfrissítő  Happy Hour with Happy End masszírozásnál is elég ha gyorsan készpénzzel egyenlítünk. „Az idegenként érkezel és barátként távozol“ szolgáltatásoknál nem fog sokat egy példamutató betegbiztosítás segíteni.

Másképpen alakul a helyzet ha véletlenül megharap minket egy kóborló kutyus, belelépünk egy borotvaéles kőbe, elcsúszunk a motorunkkal, orvosi segítségre szorulunk.


Az első 3-400 bahtos számla nem fog ugyan a következő doktornál minket kiütni, még akkor sem ha ebben csak a barátságos bemutatkozás költségei rejtőznek. Később azonban ha elkezd a doktor bácsi minket megvizsgálni, elsősegélynyújtást adni, gyógyszert eladni, legkésőbb akkor derengeni fog mindenkiben, hogy ezek az orvosi látogatások gyorsan több ezer bahtba is kerülhetnek.

Én nem kívánom senkinek, de sajnos még az is előfordulhat, hogy egy súlyosabb baleset vagy betegség miatt napokra vagy hetekre kórházi ápolásra szorul. Természetesen, ha van betegbiztosításod, ha nincs, sürgős esetekben Thaiföldön is az orvosi etikett kötelezi az orvosokat az elsősegélynyújtásra. (Ez különben sajnos nem mindig igaz, gyakran előre kérik a fizetést még a kórházakban is.) Csak az nem mindegy, hogy hol és hogyan és hogy ki. Hogy ezt igazán érzékeltetni tudjam, kénytelen vagyok  benneteket némi háttérinformációval untatni, hogyan működik a thaiföldi egészségügy.

A thaiföldi egészségügyi rendszer évszázados hagyományokkal rendelkezik, a betegek választhatnak privát kórház, állami kórház és az un. clinic (magyarul ezek az orvosi rendelők) között. (Még van ugyan néhány kisebb dolog, de most nem fontos.) A thaiföldi kórházak és klinikák egy részének a színvonala jó vagy nagyon jó, nem kell szégyenkezniük. A CEO WORLD Health Care Indexében, amely 89 országot rangsorol az általános egészségi állapothoz hozzájáruló kritériumok szerint, Thaiföld egészségügyi rendszere a 13. helyen áll. Ezek szerint Thaiföld egészségügyi rendszere a világ legjobbjai közé tartozik. Én ezeket a rangsorokat teljesen képtelennek találom és szerintem egyáltalán nem tükrözik vissza a valóságos helyzetet. Egyedül és kizárólag a privát szektorra érvényesek. De legyünk vele tisztában, hogy a gyakran világszínvonalú magánkórházak egy vagyonba is kerülhetnek. 

Ez nem jelenti azt, hogy Thaiföld nem gondoskodik a túlnyomórészt pénznélküli lakosságáról, vagy a gyakran segítségre szoruló pénztelen expatokról. Szinte még a legkisebb faluban is található egy orvos, minden körzetnek van kórháza, ahol a legszegényebb és nincstelen betegeket úgy ahogy ellátják. Lényegében véve kifizetnek egy éves szimbolikus 30 bahtot és ezzel rendezték is a bent tartózkodás költségeit. Ez ugyan nagyon szépen hangzik, a valóság azonban ennél sokkal szürkébb. Ezeknek a kórházaknak a minősége minden csak világszínvonalú nem. 


Isaan tartomány közepén Suwan bácsi hirtelen és súlyosan megbetegedett, gyorsan kórházi kezelésre szorul. Az aggódó gyermekek kétségbeesve összetrombitálják a fél rokonságot, akik több autóval amilyen gyorsan csak tudnak a beteg házához robognak. Felpakolnak ételt, italt, ruhát, párnát és takarót, az egész pereputty befészkeli magát a pickupok fedélzetére, de még a kutyák és macskák is. Ha nem felejtették el a nagy izgalomban a beteg vénembert, akkor nagy kürtöléssel beszáguldanak a körzeti kórházba. Már csak egy népitáncos csoport hiányzik. Néhány órás vidám várakozás után egy goromba nővérke segítségével befektetik Suwan apókát egy szabad ágyra, egy szobába ahol már több tucat beteg nyögdécsel. Körülöttük a rengeteg rokonság, az egész inkább egy menekülttáborra hasonlít, mint egy normális gyógyintézetre. 



Mindehhez azt is tudni kell, hogy Thaiföldön nincs meghatározott látogatási idő, mindenki akkor jön és megy amikor éppen ideje és kedve tartja. Mivel inni- és ennivaló az nincs és az egyetlen nővérke sem tud valamennyi beteggel foglalkozni, a rokonság kötelessége Suwan bácsit mindennel ellátni, mosdatni, mesét felolvasni, addig amíg csak bent nyögdécsel. Addig aggódva valamennyien ott is maradnak, éjjel-nappal tesznek-vesznek, imádkoznak. Orvos az különben sincs, igaz van csak éppen a privát rendelőjében szorgoskodik, neki is meg kell élni valamiből. Na gyógyulj meg ilyen körülmények között.

Hogy miért mesélem el neked röviden ezeket a dolgokat? Mert pontosan ilyen kórházba kerülhetnek azok a farangok akik egy súlyosabb baleset következtében, egy operáció vagy egy esetleges malária véget több napos, sőt hetes orvosi kezelésre szorulnak és az egészségügyi szolgáltatásokat (és itt már több ezer eurós költségekről beszélünk) nem tudják kiegyenlíteni. Ilyenkor csak irigykedve pisloghatunk a szemben levő privát kórházra, ahol Helmuth vidáman szenved. Mert akinek van egy mosolygós betegbiztosítása (vagy dagadt pénztárcája), azok 5 csillagos orvosi ellátásban részesülnek. Ebben semmi túlzás nincs, ezek a klinikák felérnek egy menő hotel színvonalával és kényelmével.


Mindenkinek külön szoba, konyharész, vendégággyal, fotelekkel, íróasztallal, TV, rádió, Internet, biztonsági széf. Minden csillog, villog, a kórházra talán csak az orvosság szaga emlékeztet. Első osztályú orvosi ellátás, sürgő-forgó és szakképzett, 24 órán keresztül  mosolygó ápolólányokkal. Ízletes, változatos étlapos ellátás, kávé, tea, üdítő. Gyerekágy, gyerekkaja, gyerekjátszórész.

Aki ilyet még nem látott az el sem hiszi. Itt még haldokolni is kellemesebb. Gyógyulás után a hazautazásról is gondoskodnak, még akkor is ha véletlenül meghaltunk.

Miért is nincs nekem sem biztosításom? Mert ha nincs, akkor orvosi kötelesség ide vagy oda, az orvosok egy kis anyagi támogatás nélkül még a nyelvünket sem fogják megvizsgálni.

De mibe is kerül egy doktor látogatás Thaiföldön? Erre nagyon nehéz konkrétan válaszolni mert a számla mindig sok tételből áll össze. Fix árak nincsenek, az orvosok elméletileg annyit kérnek amennyit kinéznek belőled. Még akkor is, ha állami rendelkezések megpróbálják a szégyentelen követeléseket megakadályozni, biztosíthatlak, egy farangot mindig jobban levesznek mint egy thait.

Napi kórházköltség (orvos és gyógyszer extra) 100-150 euró. A gyógyszerek különben az orvosoknál sokkal drágábbak mint egy kinti patikában és zacskóban kimérve adják.

Tüdő röntgenvizsgálat (tüdőgyulladás gyanú miatt) és gyógyszerek, 70 euró.

Kéztörés röntgen, 70 euró.

Vesegyulladás vizsgálat 50 euró.

Kutyusharapás miatt tetanusz és veszettség elleni oltás, gyógyszerek, sebkezelés, 100 euró.

Sérvoperálás, 3000 euró.

Ladyboyok figyelem! Teljes új karosszéria, szőröstül-bőröstül, 8000 euró.

Lányoknak, kis cici igazítás, 2000 euró. Igaz ami igaz, az utóbbi két esetben nem fog a biztosító a költségekre beugrani.

Egyébként pontosan a napokban kaptam egy barátomtól egy bangkoki kórházi számlát, valóságosan mutatja milyen költségekkel számolhatunk egy privát kórházban.

A számlán az orvosi, a labori, egy infúzió és a gyógyszerek ára szerepel. Az egy napos orvosi kezelés ára, 252 euró, vagy 102709 forint volt. Nem semmi.

Egy német házaspár 19 napos kórházi tartózkodása összesen és pontosan 44 446 euróba került. Ez magában foglalta az összes felmerülő költséget, a műtétet, az orvosi díjat, a kórházi ellátást és a gyógyszeres kezelés költségeit. Pláne nem semmi.

Sürgős helyzetben egyébként nem érdemes, főleg Bangkokban nem, mentőt hívni. Ennek nem csak az oka, hogy úgy sem értenek meg minket, hanem mire  a nagy forgalomban hozzánk kecmeregnek, addigra már ki is terülhetünk. Legjobb ha rögtön taxiba ülünk vagy felkeressük az első szállodát, ahol legalább tudják kit és hol kell értesíteni. Nem vicc, páciensek tucatjai halnak meg évente a mentőautókban, mert egyszerűen beragadtak a közlekedési dugóba. Ehhez azt is meg kell jegyeznem, hogy a legtöbb mentős egyszerű önkéntes, a kiképzésük katasztrofális.

Érdekesség, éppen a lehetetlen forgalom miatt Bangkokban több motoros rendőrt betanítottak gyerekszülésben való segélynyújtásra. Egy gyors segélyhívás után a várandós kismamákhoz odakerekezik egy mosolygós rendőrbácsi és tapintatosan segít a szülésben.

Egyébként, hogy valaki a szabadságára betegbiztosítást köt vagy sem természetesen saját maga eldöntheti. Még. A thaiföldi illetékeseknek annyira tele van a púpja a fizetésképtelen betegekkel, hogy már évek óta nagyon komolyan fontolgatják, hogy kötelezővé teszik és a beutazásnál az útlevéllel együtt fel kell mutatni. De Thaiföldön a tervezés és a megvalósítás kerekei nagyon lassan forognak, és egy turistának a betegbiztosítás valójában fillérekbe kerül. Legalábbis ha összehasonlítjuk az árát az orvosi költségekkel, amelyek Thaiföldön érinthetnek bennünket.


További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók

https://www.facebook.com/KarcsiAmery


Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.








2 megjegyzés:

  1. Minden igaz, csak az informaciok nemelyike felett elrohant az ido.
    Mast ne mondjak, 180 napos biztositast az egyik mo- i biztosito,evek ota naluk biztositok, 1.300.000 ft ert hajlando adni. Es ez a harom fokozatuknak a legalja.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, én elsösorban a turisták betegbiztosítására utaltam ami pl. Németországban egy évig érvényes, családi és 20 euróba kerül. Minden benne van, még hazaszállítás is. 3 hónapra 55 euró. Ok, ez országonként változik és föleg Magyarországon drága. Egyébként most kötött egy barátom egy betegbiztosítást utazási biztosítással együtt egy hónapra és 114 euróba került. Szerintem a tied kifejezetten drága, a magyarok általában Ausztriába térnek ki. Nem muszáj otthon méregdrágán kötnöd.

      Törlés

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...