2022. július 4., hétfő

 

K.Amery Thaiföldön

 Vegán élet Thaiföldön


Én nem tudom ez a francia asszony a fiával hogyan vészelte át az utóbbi 15 évet. Ahogy a kolléganőm büszkén elmesélte, már azóta vegánul élnek. Nekem mindig rossz volt a lelkiismeretem amikor a csirkecombokat rágtam mellette, igaz mindig tett is róla, hogy az is legyen.

-Hullákat eszel! - szólt mindig rám felemelt mutatóujjal.



Közben tökmagokat meg ilyesmiket ropogtatot, kizárólag tudományos vizsgálatok alapján  répát majszolt. Természetesen mindent glutamát mentesen, még a csoki is algából volt. Sajt, tej meg ilyesmi, isten őrizz, maximum szójás tejfölt és növényi sajtot fogyasztottak. A salátán ecet sem lehetett. A banán is a feketelistára került, mint mondogatta, abban is lehet valami citozán nevű méreg. Nem is sorolom tovább. Egyszer bemutatta nekem a 16 éves serdült fiát is, hát mit mondjak, olyan bika volt mint Papp Laci 3 éves korában. Mivel a baktériumok is szerinte állatok, vett egy vízszűrő csodaszerkentyűt is. Ebből az ultraszűrőből óránként körülbelül egyetlen egy csepp pottyant bele a pohárba, ha volt is valamikor valami a vízben, most mindent kifiltereztek belőle. Este már kidülledt szemekkel ültek a gép mellett és sóvárogva figyelték, hogy végre megteljen a pitli, és hallgatták - csöpp, csöpp, csöpp, …és még a mai napig várnak, ha szomjan nem haltak.


Szóval amit mondani szeretnék, akik ennyire őrülten figyelnek a táplálkozásra, azok jobb ha otthon maradnak a laboratóriumban. De ez nem jelenti azt, hogy Thaiföldön nem lehet vegánul élni, feltéve ha nem vagyunk teljesen becsavarodva és már jó előre tudjuk, hogy a thaiföldi kaják többségében halszósz, tojás, zselatin is van.



A thaiföldi konyha a világ legjobbjai közé tartozik és a választék határtalan. Minden 10 méteren vannak standok, ételárusító bódék, éttermek, piacok, ahol harapnivalókat, gyümölcsöket, különféle ételeket kínálnak. Nem mindig könnyű azonban kideríteni, hogy az étel vegán vagy vegetáriánus vagy húsétel. 

Ennek ellenére Thaiföldön vegánként nem kell nélkülözni a finom ételeket, de mindenesetre tudnunk kell, hogy Thaiföldön  a vegán táplálkozást nem mindig szó szerint értelmezik, vagy nem mindig veszik nagyon komolyan. 


Egy reggelit még nem lesz nehéz vegánul összeállítania senkinek. Egy fincsi zöldséges pirítós margarinnal és lekvárral, a valóban nagyszerű gyümölcsökkel kiegészítve és egy pohár szójatejjel leöntve, és  máris elégedetten üthetünk megtelt pocakunkra. Már csak arra kell vigyázni, hogy a reggeli mi mindent tartalmaz, mert a szójatejben tejpor is lehet, a zselatin tartalmú lekvárokról nem is beszélve. 



Ebédelni, vacsorázni a taoista éttermekben ajánlatos, amelyekben valóban nagyon szigorúan ügyelnek a 100%-os vegán tartalmakra. Ezek az éttermek szinte kizárólag kínai kézben vannak és egy sárga zászló, vörös kínai betűkkel, “Jay Food”,  jelzi őket. (Erről még lentebb bővebben.)  Minden nagyobb városban megtalálhatók, Chiang Maiban szinte minden utcában. 

A méltóan világhírű Street Food nem sok választást kínál vegán étkezésre, de nem lehetetlen. Viszonylag biztonságosan vegánt kaphatsz ha előre jelzed,  hogy néhány dolgot ne tegyenek az ételedbe.



Pad thai vagy sült tészta, vagy sült rizs zöldségekkel, vagy üvegtészta saláta, de kérd tojás, osztrigaöntet, halszósz vagy curry paszta nélkül.

A híres és feltétlenül kipróbálni ajánlott papaya salátát kérd halszósz és szárított garnélák nélkül. Itt szeretném megjegyezni, hogy a papaya salátának több tucat receptje van. Az isaani, mindig halszósszal készül. A bangkoki salátában nincs sem halszósz, sem garnéla, sem erjesztett hal.

Spring Rolls, tavaszi rudak, de csak üvegtésztából és zöldséggel legyenek megtöltve. 



Sticky Rise, ragacsos rizs mangóval, egy igazi csemege.

Ügyeljünk arra, hogy a curry és a fűszerpaszták gyakran garnélarákot is tartalmaznak. Tészta- és rizslevesek  általában glutamáttal  vagy akár Maggival készülnek.


Vigyázzunk a  “frissen csavart”, de palackokban árusított gyümölcslevekre is, lehet, hogy zselatint tartalmaznak.

Gyakran van az étlapon sült tofu kesudióval vagy gyömbérrel, zöldségek kókusztejben, ezeket nyugodtan belapátolhatjuk. Kivéve, ha a tofu - meglepetés - nem tojásból készült. A számtalan valóban kitűnő gyümölcsöt meg sem említem, vagy a főtt kukoricákat, amelyek még valójában annak is ízlenek.



A szupermarketekben, de éttermekben is, érdemes odafigyelni az úgynevezett buddhista "Jay Food"-ra is. Ehhez tudni kell, hogy Thaiföldön a vegánok (és a vegetáriánusok), akik valójában egyáltalán nem akarnak állati eredetű termékeket fogyasztani, más kategóriába tartoznak, mint a húsos thai konyha és gyakran használják vallási, azaz buddhista vagy hindu összefüggésben is. (Tulajdonképpen a szerzetesek sem ehetnek húst vagy más állati eredetű ételeket.) A thai receptek "jay"-nak számítanak, ha nem használnak húst, tenger gyümölcsöt, állati eredetű termékeket, de még fokhagymát, hagymát, sőt bizonyos erős aromájú fűszernövényt és zöldséget sem. A Jay Food alapvetően vegán étel, egy 17-esre emlékeztető piros jelről lehet felismerni sárga alapon. A tisztán vegán alapú éttermekben található növényi élelmiszerek is ezzel a szimbólummal vannak jelölve. A Seven-Eleven szupermarketben többek között finom csokis szójatejet és egy fekete szezámos szójatejet találhatunk. Ha odafigyelsz a Jay Food feliratra, akkor mint vegán nagyot nem is tévedhetsz.


Összefoglalva, vegánul Thaiföldön táplálkozni nem lesz mindig könnyű, de nem is lehetetlen. A thai konyha szinte mindegyik kókusztej alapú étele tartalmaz legalább egy csipetnyi osztriga- vagy halszószt, és szinte minden curry paszta tartalmaz garnélarákot. Ügyeljünk arra, hogy szójaszószt kérjünk és hívjuk fel a figyelmet mindig arra, hogy tojást nem kérünk az ételbe. Még az is előfordulhat, hogy hallgatnak rád, de ne csodálkozzunk ha háromszor is visszakérdeznek. Mégha meg is lenne a szakácsban a jóindulat, bizonyos esetekben lehetetlen, hogy kívánság szerint rugalmasan veganizálja a thai recepteket. A kész fűszerpasztákról, amelyekben már ott rejtőzködnek az állati eredetű elemek, lemondani pontosan azt jelenti, hogy az étel jellegzetes thai ízeiről is lemondhatunk. Elképedve és fejet csóválva fognak rád nézni, akkor miért nem iszol csak vizet.


Allergiásoknak egy másik problémát jelenthet, hogy szinte valamennyi étel glutamát, vagy - és cukor, mogyoró segítségével készül a konyhákban. Szerény tapasztalataim szerint ezeket kivédeni nagyon nehéz. Még akkor is ha előre jelezzük, hogy sem cukrot, sem kesudiót, sem glutamátot nem szeretnénk a curryben érezni, akkor sincs rá garancia, hogy a felszolgált ételben hiányozni fognak. Ezért jobb ha az utcai kutyulásnál árgus szemekkel figyeljük, hogy mi minden kerül a fazékba. Nem egyszer előfordult, hogy a cukorbeteg farang előre szólt, hogy  ne tegyenek az ételébe cukrot, mégis felülbírálták, hogy akkor nem ízlik. Hasonló a helyzet a földimogyorós dolgokkal is, ha másképpen nem, de a mogyoróolajjal együtt bekerülhet a szervezetünkbe.

Mindazoknak akiknek ilyen és hasonló problémáik vannak - és gyakran előfordult, hogy ezek a kirándulások kórházban fejeződtek be - ajánlom a link, "SelectWisely.com" tanulmányozását.


Akik  az egészséges táplálkozás mellett az egészséges tiszta lélekre is gondolnak és mindezeket egy kis ünnepléssel fűszerezni szeretnék, azoknak az októberi Vegetáriánus Fesztivált ajánlom. (Más néven a “Kilenc császáristen ünnepe”) Ebben a hónapban Phuketen (is) az emberek testük és lelkük megtisztítása érdekében kilenc napig szigorúan diétát tartanak. Bizonyos ételek mint hús, hal, tengeri gyümölcsök, tojás, tejtermékek, intenzív fűszerek, mint a fokhagyma, metélőhagyma és hagyma tiltva vannak. Mint már fentebb jeleztem, igazi Jay Food. Mondjuk a fesztiválnak pontosan csak ennyi köze van a kajákhoz. Előnye, sok étterem részt vesz a rendezvényen, és  a legpompásabb vegetáriánus kajákkal versenyeznek. Nem fog senki éhen halni.



A másik oldalon, Thaiföld egyik legőrültebb fesztiválja, amelyben résztvevők tűkkel, késekkel átszúrják arcukat, izzó parázson sétálgatnak.

A legenda szerint az ünnepség eredete egy utazó kínai vándorszínházból származott, amelynek előadói 1825-ben maláriát kaptak. A gyors gyógyulás érdekében a színészek úgy döntöttek, hogy a szigorú vegetáriánus étrend és az imádkozás az istenekhez megtisztítja a testüket és a lelküket. Meg is gyógyult mindenki és a színészek egy jó kis bulival megünnepelték gyógyulásukat. Most, hogy miért kell ma minden mulatózónak karddal vagy lándzsával átszúrt arccal máglyán sétálgatni és csak répát enni, arra még nem sikerült rájönnöm.



Az igazsághoz tartozik,  hogy kilenc napon keresztül sajnos a szex, az alkohol és a cigarette is tabu. Szóval én ezt most kihagyom, de talán van köztetek valaki akit ez a vigadozás érdekel. Ha élve visszatértek szívesen látjuk az élménybeszámolókat.




További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...