2022. augusztus 13., szombat

 

K.Amery Thaiföldön

7-Eleven Thaiföldön


Most tudom sokan fognak rajtam vigyorogni, de én valóban szeretem a 7-Eleven boltokat. Tovább megyek, ha két hotel között kell választanom, akkor mindig azt a szállást részesítem előnyben, amely közelebb van a Thaiföld legismertebb és legelterjedtebb vegyes kiskereskedéséhez. 



A történet Texasban a múlt század 20-as éveiben kezdődött. Egy  jégkereskedő alkalmazottnak, u.n. Johnny bácsinak, kipattant egy ötlet az agyából, amit sok bolt vezetője és alkalmazottja ma is megfogadhatna. Ha udvarias, segítőkész és főleg rugalmas lesz a vásárlókkal szemben, akkor még tojást, kenyeret, tejet is tud a jégtömbök mellett eladni. Johnny bácsi elkezdte a termékeit hétvégén és este is árusítani, sőt házhoz szállítani. Az ötlet egyszerű volt, de nagyszerű, a targoncán fekvő jégtömbök között az élelmiszer is friss maradt a rekkenő hőségben. 


Főnökének hamarosan feltűnt a gazdasági lehetőség és elkezdte a koncepciót az egész országban terjeszteni. A vásárlók száma folyamatosan bővült és velük együtt az igények és a választék is. A termékek egyre praktikusobbak lettek, célszerű csomagolással, utazó vásárlókra is gondolva, megszületett a “convenient shopping” (kényelmes vásárlás) gondolata. Az újdonság a szél sebességével terjedt el, és mint minden jó üzletember tudja, egy megfelelő név és logó után sikított.  A választás a "Tote'm Store"-ra esett,  az angol "to tote"  (szállítani, cipelni), a logót pedig az indián törzsek védőszellemét ábrázoló  totem szimbolizálta.




Alig 40 év alatt több mint 1000 hasonló bolt nyílt az ország más államaiban, nem csak városokban, hanem kisebb településeken is. Idővel az egykori texasi jeges vállalkozásból univerzális hálózat alakult ki, amely rugalmasan alkalmazkodott a kereslet igényeihez. A népszerűség és az egyre fokozódó látogatottság miatt a  nyitvatartási időt meghosszabbították, az üzletek minden reggel 7-től este 11-ig kiszolgálták a vásárló ügyfeleket. Meg is lett a vállalkozás neve, a már használt totemhez hasonló emblémával. 1963-ban egy football meccs látogatottsága miatt egy üzlet egész éjjel nyitva maradt. Az éjszaka annyira jövedelmező volt, hogy sok árusító ettől kezdve a hét minden napján folyamatosan 24 órán keresztül értékesített.  Megszületett a 7-Eleven, ahogyan ma ismerjük. 



Az 1960 évektől kezdve a társaság nemzetközi, a 7-Eleven automatikusan csiki-csuki üvegajtajai először Kanadában és Mexikóban, majd Japánban is ding-dongozni kezdtek. A kis koncepciós vállalkozás hatalmas sikerrel terjeszkedett, ma már mintegy 60 000 a kiskereskedelmi boltok száma világszerte, a fiókok számát mérve a világ legnagyobb kereskedelmi hálózata. Többek között megtalálhatók az USA-ban, Kínában, Ausztráliában, Kanadában, az arab világban, és még egy tucat más országban. Ma a székhelye Japánban van.


1989 júniusában megnyílt az első 7-Eleven üzlet Thaiföldön, a bangkoki Patpong Road-on, később országszerte több mint

10 000 követte. A korona járvány Thaiföldet sem kímélte és kíméli, több száz bolt tönkrement, vagy legalábbis redőny lehúzás lett. 



De kétségtelen, Japán után Thaiföldön nyílt meg a legtöbb

7-Eleven üzlet, és reméljük, hogy egyszer mind meggyógyulnak és újra bimbambozni kezdenek. Az elsöprő siker csak az első pillanatban érthetetlen. Ezek az általában kicsi, egyszerű vegyeskereskedések megadnak mindent amire a mindennapi életben a hazaiaknak és a külföldieknek szüksége lehet. 2020-ban a forgalom 12 milliárd baht-ra növekedett, nem semmi egy viszonylag szegény országban. Thaiföldön a 7-Eleven kult lett és több mint egy kiskereskedő.


De mitől is egy 7-Eleven olyan különleges? 


Az első amit rögtön mindenki megfigyelhet, hogy kifejezetten tiszta, rendezett. Thaiföldön nem éppen egyértelmű jelenség. Azonkívül jó hűvös van bent. Jó hűvös, enyhén szólva. Vigyetek télikabátot, mert itt mindenkit orrba-szájba lefagyasztanak. Gyakran látni a bejárati ajtóknál kutyát vagy macsekot, akik a feneküket az ajtaközbe fektetik és így hűsölnek a rekkenő melegben. Az ajtó jár ki és be, senkit sem érdekel. 


Leülök a lépcsőre, benyomok egy friss, nagyon ízletes sajtos-sonkás meleg szendvicset. Ráhúzok egy palack kakaót vagy tejet, már meg is volt a reggelim. Mások kávézhatnak, teázhatnak. Sült virslit rágcsálnak. A szemetet nem kell messze cipelni, egy hulladéktároló szinte minden 7-Eleven mellett kéznél van. Aki járt már Thaiföldön, tudja mekkora ritkaság egy kuka a közelben


Ebédelni, vacsorázni is lehet, a mirelit ételeket pillanatok alatt a kedvesen mosolygó eladók felmelegítik. A lányok többsége iskolába, egyetemre jár, itt keresnek egy kis megélhetési lehetőséget. Fizetésük havi 9000 baht. Feltéve ha hetente 6 napon keresztül 48 órát dolgoznak. Szívesen bepakolják és élesítik a telefonba az éppen megvásárolt SIM kártyámat.


Közben a kasszánál kifizetem a repülőjegyemet, vagy az utolsó pillanatban a villanyszámlámat. Az 1000 baht-os pénzjegyeket, ha máshol nem, itt felválthatom, de hitelkártyával is egyenlíthetek. Több bank követte a  Government Saving Bank példáját. Akinek  bankszámlája van, az tud a market pénztáránál befizetni, átutalni, pénzt felvenni. Minden bolt előtt található legalább egy ATM pénzautomata, nem kell messzire talpalni egy turistának sem. 



Egy postaláda is van a közelben, csókolok mindenkit odahaza, pukkadjatok meg. Az egészségemre is vigyáznak, egy mérlegen megnézhetem mennyit lendült meg a hasam terjedelme az utolsó időkben. Rátolom a feleségem is az eszközre, nagyon gyanús lett az ő popsija is az utolsó hetekben. Veszek még néhány tisztálkodó szert, szúnyog spray-t, édességet, süteményt és sört is természetesen. (Itt szeretném megjegyezni, hogy Thaiföldön a szeszes italok árusítása a 7-Eleven-ben, de minden más bevásárlós helyen, csak délelőtt 11-től délután 14 óráig, és este 17 és 24 óra között lehetséges. Ez a rendelet természetesen éttermes helyi fogyasztásra nem vonatkozik.) Egy adapterre is szükség lehet. A gyomromat elrontottam tegnap valamivel, itt gyógyszerek is megvehetőek. Jaj, és a tabletem is beteg lett. Nem probléma, a 7-Elevenben leadhatom, ők továbbküldik a megfelelő helyre.

A koncepció Ázsiában annyira népszerű lett, hogy sok ravasz üzletember több országban is meghamisított 7-Eleven logóval ékesíti nyomorúságos üzletét. 



2018-ban Pattayán megnyílt Thaiföld legnagyobb és legmodernebb 7-Eleven üzlete. És rögtön két emeleten, számos olyan árukínálattal amelyek más üzletben csak ritkán találhatók meg. A bejárati ajtónál kedvesen egy robot üdvözöl minket és rögtön megtudjuk, hogy az emeleten kávézni friss péksüteményekkel lehet. Itt található egy étterem is, egy következő újdonság a 7-eleven üzletekben. 

De erről meséljen inkább Lillawadee, aki rendszeresen Thaiföldről szóló videókat oszt meg. A film szemléletesen mutatja be a 7-Eleven kínálatot, és hogy moderált árakon a vásárlók mi mindent tudnak ott megvásárolni.


Videó:https://www.youtube.com/watch?v=FdE0DUcsbgI




További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...