2022. augusztus 20., szombat

 

K.Amery Thaiföldön

 Ferrari Joe



Statisztikákat mindenről csinálnak, az emberiségnek minden kérdésre választ kell adnia. Ne zavarjon senkit, hogy ezek a kimutatások gyakran semmit sem érnek és semmit sem mondanak el. Főleg, mert adatelemzésekből több is van mint kellene és gyakran teljesen ellentmondanak egymásnak. Az egyik hivatalos statisztika szerint Thaiföld közbiztonsága a legnépszerűbb 20 nyaralóország közül a 17. helyet foglalja el, a veszélyességi szintje hármas. Nem is került rossz társaságba, csak Dél-Afrikát és Törökországot előzte meg. Még Marokkó és Jordánia is biztonságosabb üdülőhely. Ezután szoktak jönni az indokolások, a thaiföldi lopások, átverések, csalások, rablások bla-bla-bla számai, osztás, szorzás, összeadás, kivonás, az ezer éves átlag gondos komputeres kalkulációja. Kész is van a statisztika.

Kétségtelen, mint mindenhol ahol sok turista megfordul, ott megemelkedik a jogsértések száma is. Ne tagadjuk le, Thaiföldön erőszakos bűncselekmények is előfordulnak,  nemi erőszakok, gyilkosságok. Ezen a korona vírus terjedése és az ezzel járó gazdasági válság is lendített. Ne felejtsük el, hogy az örök mosoly országában a fegyveres gyilkosságok napi átlaga (15) kétszerese mint az USA-ban. Évente több mint 5000 kollégát puffantanak fejbe. Nem csoda,- egy kis statisztika megint, - az országban minden 100 thai közül 15-nek van sutyiban lőfegyvere. Ez feltűnt a kormányzatnak is, rögtön intézkedtek és megszigorították a fegyverek vásárlásának feltételeit. 2017 óta ezért külföldiek nem vehetnek golyószórókat. Hát ez is valami. 


Thaiföldiek vásárolhatnak továbbra is orrba-szájba automata csúzlikat, ha máshol nem a kínai negyedben vagy a Dél-Kelet Ázsia legnagyobb fegyver feketepiacán. 

"Valójában a thaiföldiek nem túl lövöldözősek, és kerülik a konfrontációkat" - nyilatkozta Anthony Davis biztonsági szakértő. Miután nem sikerült kiröhögnie saját magát folytatta.

-"De olyan sok fegyver van, hogy gyorsan brutálissá válhat, ha nem figyelsz oda." - Gondolom ez most megnyugtatott benneteket. Mindent meg lehet indokolni, hála a statisztikai adattárnak.



Hát kérem szépen, -  "A legkevesebb haláleset legálisan vásárolt fegyverekkel történik" - mondta a belügyminisztérium szóvivője. Véleménye szerint, a legálisan beszerzett fegyvereket néha "csak" rablásra vagy személyes vitákat tisztázó alkalmakkor használnak.


Szóval azért megy Thaiföldön is a néphülyítés rendesen. Ezeknek a kijelentéseknek főleg akkor van hatalmas súlya, amikor a tv-ben, a sajtóban egy rendőrségi alkalmazott mondja. Azért jó ha van barátunk és segítőtársunk a bajban.


Ennyit a statisztikákról mára. Itt szeretném közbeszúrni, hogy ami igaz Phuketen, Pattayán, vagy más felkapott turistás helyeken, az nem igaz az egész ország területére. Még a hírhedt tuk-tukos söfőrök sem akarnak átvágni senkit vidéken. Személyes tapasztalatom, hogy Thaiföld turisták vagy expatok számára egy biztonságos ország. Mindenki, akinek van egy csöpp esze és bizonyos szabályokat betart, nem kell félnie semmitől. Most írhatnék egy 100 oldalas blogot arról mikor, kire, mire és mennyire vigyázzatok, de szerintem ez teljesen felesleges. Nekem sosem volt semmi problémám és nem ismerek a személyes ismeretségi körömben egyetlen esetet sem.


Ez vonatkozik a lányokra is, akik gyakran egyedül errefelé keveregnek.


“...Illetve, a sok kérdés közül az utolsó, hogy nem veszélyes-e Pattaya egyedül nőként. Én alapvetően Thaiföldön sosem érzem magam veszélyben sehol, de Pattayán is már mentem haza bőven egyedül az éjszakában és teljesen pozitívak az élményeim ezzel kapcsolatban, soha egy negatív tapasztalat.” - írta nem is olyan régen az egyik posztjában Lillawadee, aki gyerekkora óta éveket töltött és tölt el Thaiföldön.


Nem muszáj minden felfújt újságcikk és horrorjelentés után a gatyába csinálni, - észnél kell lenni. Ha mégis bajba kerülnénk, értesítsük a rendőrséget, forduljunk bizalommal hozzájuk. Hát az biztos, bizalomra lesz is szükségetek. A thaiföldi közegek híresek arról, hogy korruptak. Thaiföldön a rendfenntartó elemekkel kapcsolatos botrányok évek óta világszínvonalon mozognak. 


Ferrari Joe, rendőrezredest bűnösnek találták és halálbüntetést kapott.  2022 június 8.-án, 10 hónappal egy rendőrőrsön elkövetett gyilkosság után, megszületett a várva várt ítélet egy vádperben, amely mélyen megrendítette az egész thaiföldi lakosság hitét a rendőrségük bizalmában. A vádlottat és hat társát hatósággal való visszaéléssel, kényszerítéssel és halálos kínzással vádolták.



Előzmények:

2021 augusztus

Bangkok Charlie, magyar idegenvezető Bangkokban, jelenti.


“Egy egészen elképesztő és felháborító történet tartja sokkban Thaiföldet éppen, zajlik a hajtóvadászat a gyilkos rendőrfőnök „Ferrari Joe” után! Úgy hangzik, mint valaki amerikai B-movie, az igazán szomorú benne, hogy ez itt most a valóság. Egy ügyvéd által internetre feltöltött videó robbantotta a bombát, amin nagyon is jól látszik, ahogy egy vidéki rendőrkapitányságon a drogügyek miatt behozott gyanúsítottat a rendőrök megkínozzák és gyakorlatilag megölik.

Az eset még augusztus 6-án történt, amikor a 24 éves Jeerapong Thanapat, thai állampolgárt a rendőrök a feleségével együtt elkapták, a kocsijukban 100 ezer metamphetamin tablettával. Bevitték őket a helyi rendőrkapitányságra, ahol a férfivel megegyeztek a rendőrök, hogy 1 millió bahtért elengedik őket. Ekkor lépett közbe a főnökük,  Thitisan Uttanapol ezredes – beceneve Ferrari Joe -, aki legalább kétmillió bahtot szeretett volna drogdílertől.



Az interneten közzétett videón jól látszik, ahogy a megbilincselt gyanúsítottat csuklyával a fején bevezetik az egyik helyiségbe, leültetik a székre, majd a rendőrök nejlonzacskót húznak még a fejére és elkezdik ütlegelni. Ebbe a kínzásba a gyanúsított belehalt, próbálták újraéleszteni, de sikertelenül. A bűntettben 7 rendőr vett részt.  A helyi kórházba szállították ezután a holttestet, mondván, hogy drog túladagolásban halt meg, a feleségét megfenyegették és szabadon engedték, a meghalt férfi szüleit pedig lefizették később. Az egész esetről nem tudott volna a nagyvilág, de kedden thai ügyvédek robbantották ki a sztorit, akik a Nakhon Sawanban dolgozó rendőröktől értesültek róla. Ekkor került fel a videó a Youtube-ra.

Természetesen a rendőröket felfüggesztették és kiadták a körözést ellenük. Szerda estig a hétből öt főt el is fogtak, de a főrendőr és egy bűntársa még szökésben van. Házkutatást tartottak „Ferrari Joe” házában, vagy nevezzük nyugodtan birtoknak, ami egyébként Bangkok külvárosában található. A méretes medencével ellátott hatalmas házban mindössze két burmai dolgozót találtak, akik elmondták, hogy a főnök csak hétvégenként jött ide – szolgálati helye, Nakhon Sawan 250 km-re van a fővárostól. De találtak még a birtokon rengeteg autót, a kifejezés nem túlzás: Ferrari Joe-nak 29 autója volt, köztük 13 luxusautó, Bentley, Lamborghini, Mercedesek és természetesen egy Ferrari. Méghozzá egy Ferrari 488 GTB. De a Lamborghini is egy limitált kiadású Aventador LP 720-4 50. Szóval innen a rendőrfőnök beceneve, a hírekben csak így emlegetik most.



Az országos rendőrkapitány természetesen szentül megígérte, hogy nincs menekvés, élve vagy halva, de előkerítik a szökevényt. Megerősítették a határok védelmét is, mert egyes híresztelések szerint Burma vagy Laosz felé vette az irányt…”


Néhány napos hajtóvadászat után Ferrari Joe megunta az értelmetlen bujkálást és feladta magát. Rajta kívül még hat rendőrt kergettek és már egy nappal később egy feszengő és rövid sajtótájékoztatón közölték a nagyvilággal, hogy valamennyien lakat alá kerültek. Az abszurd sajtótájékoztatón magát Ferrari Joe-t is megkérdezték, aki egy telefonon keresztül biztosított mindenkit ártalmatlanságáról, ő csak a becsületes munkáját végezte és a kábítószerek eredetéről és mennyiségéről vezetett hivatalos kihallgatást. Nagy igyekezetében kicsit elvetette a sulykot, mert hat fekete nejlonzacskót is az áldozat fejére húzott. A hatodik talán már felesleges volt. Mindenesetre könnybe lábadt szemekkel elnézést kért mindenkitől,  ő ezt tényleg nem akarta, az egész csak egy baleset volt.

Az újságírók rámutattak a tényre, hogy 2 millió bahtot akartak a kábítószeres fiatalemberből kiverni, Ferrari Joe összetett kezekkel nyávogni kezdett. „Ez nem igaz. Soha életemben nem fogadtam el kenőpénzt, a nyakamban lógó Buddha amulettre esküszöm.” 


A kérdés nyitva maradt, hogy akkor a birtokán talált luxusautókat mi a fészkes fenéből vásárolta. A fizetéséből biztosan nem. Később kiderült, hogy az igazság éber tekintete az autókat lefoglalta, mert illegálisan kerültek az országba. Nála jobb helyen voltak, több tucat méregdrága luxus karórával közösen. Zsernyáknak kéne lennem Thaiföldön.

 

Az eset hónapokon keresztül betöltötte a médiák címlapját és a rendőrségbe vetett, eddig is nyamvadt,  bizalmát még jobban a sárba tiporta. Itt már nem lehetett eltusolni semmit, a szervek inkompetenciája és korrupciója soha fényesebben nem ragyogott. Egy botrány nem is lehetett volna nagyobb.


2022 június 8-án, hónapos nyomozás és a felperesek és az alperesek tanúvallomása után a bangkoki Központi Büntetőbíróságon megszületettek a ítéletek a hat korrupt rendőr ügyében, akik egy kábítószerrel kereskedő férfit halálra kínoztak. Valamennyi vádlottat halálra ítélték. (A hetedik 5 és ½ évet kapott.) Egy rövid kupaktanács után a halálos bírói döntést életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták. Az enyhítést azzal indokolták, hogy a vádlottak bűnbánatot mutattak, megpróbálták a meggyilkolt férfit újraéleszteni és anyagi támogatást is ígértek az áldozat családjának. 

 

"Sokan azt gondolhatják, hogy a gyanúsítottak fekete műanyag zacskókkal történő kihallgatása már nem történik meg, mert megváltoztak az idők... De ez az eset azt mutatja, hogy a valóságban ez még mindig titokban történik." - vonta le a tanulságot Sittra Biabungkerd, a vádemelés egyik ügyvédje, aki a botrányt kiváltotta, miután a videófilmet nyilvánosságra hozta.

A hetekben ünnepelték Thaiföldön Vajiralongkorn király és Őfelsége Sirikit anyakirálynő születésnapját is. Őfelsége a király idén július 28-án 70 éves lett, az anyakirálynő pedig augusztus 12-én a 90. születésnapját ünnepelte. Az ünnepségek alkalmával amnesztiát rendeltek el, több mint 100 000-en kaptak királyi kegyelmet, vagy csökkentett büntetést. Meglepő módon  számos magas rangú rab nem kapott királyi kegyelmet. Talán a legszenzációsabb,  Thitisan Uttanaphon, akit Joe Ferrari néven ismernek, nem kapott sem enyhítést, sem feltételes szabadlábra helyezést.

Nincs bűnbocsánat a volt rendőrfőnöknek, Joe Ferrarinak.




További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

 

1 megjegyzés:

  1. En sok thai szemellyel vagyok kozeli nexusban. Nem mondanam hogy nagyon meglepodtek a rendorokon. Az ugyveden annal inkabb.

    VálaszTörlés

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...