2022. augusztus 6., szombat

 

K.Amery Thaiföldön

Praktikus tanácsok 

Autóval Thaiföldön



Aki Thaiföldre érkezik az egy autó nélkül is kellemesen érezheti magát az örök mosoly országában. De tegyük a kezünket a szívünkre, egy jó kis Cadillac nem árt ott sem senkinek, egy jó kis verdával teljesen másképpen fedezheted fel az országot. Járművet bérelni nem kell egyetemi diploma, de néhány alapszabály alapos ismerete. 


Először is legalább 21 évesnek kell lenned, különben a legtöbb autókölcsönző szóba sem áll veled. Elméletileg. Egyes cégek külön díjat számítanak fel a fiatalabb (21-24) éves korig járművezetők számára. A nemzetközi és minimum 2 éves nemzeti jogosítvány, útlevél, egy kövér hitelkártya  is előfeltétel. Három hónapnál hosszabb tartózkodás esetén thaiföldi jogosítványra van szükséged. Ha a foglalás előtt alaposan áttanulmányoztad az adott szabályzatokat és kötöttél egy használható, mindenre kiterjedő, biztosítást is, akkor már jól indultál. 



Autót bérelni már otthon, az interneten keresztül (naponta 15 eurótól kezdve) is lehetséges és ahogy kipattantál a bangkoki repülőtéren már szélesre is tárják a négykerekű ajtaját előtted a vezetőülésre. Ne siess ennyire. Alaposan vizsgáld át a verdát, minden karcolást, horpadást dokumentáltass le. Később nagy szükséged lehet rá, nehogy rád fogják. Miután ellenőrizted a fontosabb műszaki részeket, már roboghatsz is tovább vele. De az online foglalás is elkerülhető, Thaiföldön az autókölcsönzők minden utcasarkon tárt karokkal várnak, hogy átverhessenek. Én lebeszélnélek magánszemélytől, utcai autós bodéktól gépjárművet kölcsönözni, még akkor is ha az első pillanatban a díjak kedvezőbbnek tűnnek. Ha pedig az útleveledet letétbe kérik, akkor meg pláne ne tárgyalj ezekkel. Ezeken a helyeken a biztosítási szolgáltatások is elég kétségesek, legyél vele tisztában, hogy egy baleset neked horribilis összegekbe kerülhet. 


Korábban már a “Mr. ATM útközben” című blogban jeleztem, hogy milyen veszélyek leselkednek egy autó, egy motor vagy csónak bérlése közben. Nem szeretném most magamat ismételni, itt elolvashatjátok megint rendesen. 


https://thainfo1.blogspot.com/2022/02/karcsi-amery-thaifoldon-mr.html


Miután végre a kormány mögött ülsz kívánok neked sok szerencsét a thaiföldi közlekedéshez. Szükséged is lesz rá, egy kosár imát is pakolj be.


Hamar fel fog tűnni, hogy Thaiföldön bal oldali forgalom van, itt a jobbkéz-szabálynak a tökéletes ismerete nem sokat fog segíteni neked. Ne becsüld le ezt a balkezes forgalmat, az európai közlekedési szabályok beidegződtek már benned, én is többször leszaladtam már az utcára, mert a fejemben az volt betáplálva, hogy először a kocsik majd balról jönnek.


VIDEÓ:https://www.youtube.com/watch?v=NOQarURd9OQ


Apropó szabályok. A legfontosabb közúti szabály Thaiföldön, hogy nincsenek szabályok, mindenki megy ész nélkül amerre csak lehet. A thaiföldi utcákon, autópályákon a legképtelenebb szituációkkal kerülhetsz szembe. Hirtelen egy kamion jön a téves sávban irány neked?  Orrba-szájba előznek a leghihetetlenebb helyzetekben? Egy elefánt ráül a verdádra? Egy égig megpakolt tragacs megakadt a híd alatt? Egy rozsdás robogó az autópályán veled szemben? Hidd el lesz minden ami nem lehet, a thaiföldi utakon mindenkinek joga van hülyének lenni, a jelige; “Néha szabad mindenkinek agybajosnak lennie.” Ezzel a káosszal a fejedet összehangolni nem lesz könnyű feladat.


VIDEÓ:https://www.facebook.com/editioninternationale/videos/825955441720597


Talán a buddhista vallás miatt, amely újjászületést ígér az úthasználóknak és halálos áldozatainak is, sokan úgy gondolják, hogy na most aztán mehetnek mint az őrültek.  Thaiföld a második ország a világon, (az első Dél-Afrika) ahol a legtöbb a halálos balesetet szenvedők száma, 2021-ben kb. 27 000 halálesettel. Szerintem, a thaiok nagyon igyekeznek elérni az első helyet a statisztikákban.



VIDEÓ:https://www.facebook.com/ASEANNOWThailand/videos/10157452976383012


Az alulfizetett közlekedési rendőröknek az utak biztonságánál jóval fontosabb, hogy indokolt-indokolatlan bírságokkal fellendítsék gyatra fizetésüket. Néha nagyon rugalmasan értelmezik a közlekedési szabályokat és azt azt követő helyi bírságokat.  A büntetés magassága szinte mindig attól függ, hogy mennyit tudnak kaszálni, vagy mennyire éhes a családjuk. Mindenesetre egy kövér farang gazdasági állapota valószínűleg magasabb fokon lesz megítélve, mint az éjjel világítás nélkül a szembejövő sávban döcögő thai traktorosé. 



Ez főleg akkor lesz igazán szembetűnő, amikor egy “barátod és segítőtársad” éppen arról akar meggyőzni, hogy miért kell neked a bukósisak nélküli közlekedésért bírságot fizetned, amikor mellettetek sorban robognak a családi motorok gyakran 6 személlyel. Hát, kérem szépen, nem látod, hogy a motoros sofőr fején egy pitli illeg-billeg? 



Természetesen a közlekedési szabályok megsértését Thaiföldön is büntetik, csak mi európaiak nem fogjuk fel, hogy ki, miért és mennyiért.

A bukósisak kötelező, ez egy állami törvény, de sok más szabályozáshoz hasonlóan elsősorban “csak” Bangkokra, Phuket és Samui egyes részeire vonatkozik. Máshol lehet sisak nélkül kavarni a rendőr füle mellett, nem fog megállítani vagy figyelmeztetni senkit sem.  Mert, a pandúr -  most  figyelj - az ellenőrzésért csak meghatározott időpontokban és kijelölt helyeken felelős. Ha akkor és ott megfognak valakit, akkor a törvény vasököllel sújt le a szabálysértésre. Azonnali 500 baht büntetés, na jó, utána roboghatsz nyugodtan tovább. 


Azért vannak komolyabb közlekedési szabályok is, amelyeket jobb ha mindenki figyelembe vesz. Nem csak egy bukósisak kötelező, de egy szájmaszk is elengedhetetlen. Vigyázni kell az egészségre ezekben a beteges időkben. A képen látható, hogy Thaiföldön is vannak azért felelősségteljes emberek, akik a fejüket, a szájukat és az utasukat is példamutatóan védik.



Végezetül szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem igaz, hogy egy közlekedési baleset esetén a thaiföldi rendőrök diszkriminálják az érintett külföldit. Legalábbis nem mindig. Legyünk vele tisztában, hogy sérüléses balesetnél komoly vizsgálat következik és addig nem hagyhatjuk el az országot, amíg az ügy nem tisztázódott. Ez pedig Thaiföldön hónapokba is kerülhet. Ha igazad van, ha nincs. A bíróságon csak thaiföldi ügyvéd képviselhet. Nem lesz olcsó mulatság az sem. 

De hadd ne legyek teljesen igazságtalan a thaiföldi közlekedés őrei ellen. Azért vannak becsületes és példamutató segítő kezek Thaiföld őrült forgatagában is.   


VIDEÓ:https://www.youtube.com/watch?v=ytNaNA-xOq8






További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...