2022. augusztus 30., kedd

K.Amery Thaiföldön

Koh Tao


A 60 km-re Koh Samuitól fekvő Koh Tao a Samui-szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. Neve “teknős szigetet” jelent, a korábban a tengerben még nagyszámú tengeri teknősökre emlékeztet. Ez az alig 21 km² hegyvidéki, sűrű erdőkkel teli sziget a Thai-öbölben meglepően sok turistát vonz a világ minden tájáról évről évre. A korona vírus előtti években gyakran 1,5 millióan is felkeresték. 



Nem véletlenül. Az 1980-as években a Koh Samui és Koh Phangan után az eddig turistákat alig látó szigetet elözönlötték a fiatal Backpaper-ek, és az őket követő kivándorlók. A sziget állandó lakossága 4500-ra növekedett, amelynek a felét farangok képezték, akiket a hagyományos turisták követték. A hazai lakosság legnagyobb része felhagyott a hagyományos mezőgazdasággal és 2000-es évek óta az idegenforgalom a fő bevételi forrása szinte mindenkinek. Beindult a nemzetközi turizmus minden áldásával és átkával, utakat építettek, hotelek, éttermek  és természetesen bankok nyíltak nagy sebességgel. Koh Tao nem csak a szárazföldi szépségével dicsekedhet, hanem gyönyörű öbleivel, rengeteg homokos strandjával és különösen a búvárokat is ezrével vonzó gazdag víz alatti élővilágával. A tökmag sziget nyugati oldala a kezdő búvárok és a sznorkelezők paradicsoma, több tucat búváriskola várja a halakat  lelkesen kergető nyaralókat.



Koh Tao a hírnevét mégsem a látványos víz alatti világa alapozta meg, hanem a 2000-res évek óta tartó megoldatlan és titokzatos halálesetek feltűnően nagy száma. A sziget tulajdonképpen biztonságosnak nevezhető lenne, ha nem lennének ezek a megmagyarázatlan történetek, amelyeket a szenzációkra vadászó bulvárlapok alaposan szétterjesztettek a világban.


Mi megmaradunk a tényeknél.


2000 január 15. Ezen a napon találták meg egy fiatal angol fiatalember holttestét egy gödörben. A rendőrségi nyomozás rögtön kiderítette, hogy a halált nyaktörés okozta. Véleményük szerint a férfi részegen beleesett a verembe és az okozta a balesetet. Azt nem tudták megmagyarázni, hogy miért mászott fel egy részeg férfi teljesen értelmetlenül egy magasabb helyre, ahol az akna tulajdonképpen nyitott volt. 


2004-ben egy japán búvártanárnő 40 évesen öngyilkos lett. Legalábbis a helyi szervek szerint, akik egy búcsúlevélre is hivatkozhattak. Ne zavarjon senkit, hogy a levelet senki sem látta.


2012 ben a szigeten  egy motoros holttestét találták. A szörnyű balesetet a rendőrség rögtön elkönyveli, mindenesetre a fiatalember szüleit megakadályozzák, hogy a szigetre jöjjenek. Pontosabb információkat még évek múlva sem kapnak.


2014 január 3.-án egy 25 éves angol hulláját fedezik fel a tengerben. A halál oka, valószínüleg leesett egy 15 méteres szikláról a vízbe.


Novemberben egy újabb hullát halásznak ki a parttól nem messze. Mint kiderül egy svájci turista akit már napok óta keresnek. A nyomozás hamarosan kiderítette, hogy a férfi állandóan stresszben élt és pénze sem volt. Hogy akkor miből élt ott és miből vette a búvárkodási engedélyét, azt senki sem értette.


A nagy keresésben felfedeztek még egy holttestet. Hogy kiét, a mai napig nem tudja senki sem.


2015 január 1-én egy 28 éves francia fiatalembert találnak felakasztva a bungalója verandáján. Az öngyilkosság egyértelmű, legalábbis a nyomozást folytató szervek véleménye szerint. Még akkor is, ha a felakasztott férfinak hátra van kötve mind a két keze. De mindent meg lehet magyarázni.


Alig három hónappal később egy 21 éves angol lány holttestére bukkannak. Az obdukció kideríti, hogy a lány egyszerre több gyógyszert is beszedett és arra alkoholt fogyasztott.


2016 januárjában meghal egy 26 éves fiatalember a hotelja úszómedencéjében. Annak ellenére, hogy a kezén és lábán zsinór nyomokat találnak és az arca is sebhelyes, semmi kétség nincs afelől, hogy baleset történt.


2017 februárjában eltűnt nyomtalanul egy 23 éves orosz lány. A mai napig nem találták meg. Pedig még jövendőmondókkal is kerestették.


Két hónappal később az őserdő közepén találják meg egy fára felakasztva egy lány holttestét, őt is már napok óta keresik. Mivel kötél van a nyakán, a rendőrségi vélemény szerint kétségtelenül öngyilkosság történt. Hogy aztán miért vett hajó és repülőjegyet és jelezte a napokban a szüleinek, hogy hazafelé megy, azt már senki sem kérdezte. Az is elég érdekes, hogy egy nappal előtte a hoteljának három bungalow-ját felgyújtották és a lány a sziget másik oldalára menekült. Itt hamis néven egy szobát ki is vett. 


2018 januárjában egy németet a saját házában ért a végzete. A halál oka, szívroham vagy kígyóméreg.


2018 októberében  egy moldáviai férfi éjjel vízbe fullad.


2021 júniusában egy thai-indiai milliomos házaspár belefullad a hotel pooljába.  Hogy hogyan lehet, egy méteres vízbe belefulladni, ráadásul egyszerre kettőnek, nem sikerült megmagyarázni.


Hogy kerek legyen a kép, 2022 január 1-én egy svéd motoros szenved halálos balesetet. Ő volt a szeretője a fentebb említett öngyilkos japán búvártanárnak. 


A lista azonban még így sem teljes. Meg sem említettem a megerőszakolt, kábítós cseppekkel elaltatott lányokat és a thai áldozatokat. Róluk nem mesél a világsajtó.



Én szándékosan nem ragoztam és színeztem ki ezeket a történeteket és nem említettem tiszteletb
ől neveket sem. Nem is szeretném levonni a tanulságokat, nem szeretnék résztvenni az összeesküvési elméletekben. Én nem tudom ezeket az eseteket megmagyarázni és megoldani. Ehhez hiányoznak nekem ismeretek, amelyeket a thaiföldi rendőrség még nem közölt velem. De érdekes módon vannak az esetek között párhuzamok, amelyek letagadhatatlanok. A rendőrségi nyomozások szinte kivétel nélkül gyorsak, de trehányok voltak. Az emberben felmerül a gyanú, hogy alig győzték kivárni, hogy az áldozatokat elhamvasszák és az ügyet lezárják. Talán fontosabb volt mindenkinek a sziget arcát megvédeni, mint az igazi okokat kideríteni. Habár az egyik rendőrségi vezető azzal kérkedett, hogy a rendőri  eljárásuk világszínvonalon működik és megegyezik az FBI kórszerűségével, ebből semmit sem bizonyítottak be. Tény, a törvényszéki szakértők munkája kezdve a helyszíni vizsgálatokkal, az autopszián keresztül egészen a DNS elemzésekig több mint hanyag volt. A hozzátartozók felvilágosítása, információk átadása szinte sohasem történt meg. A sajtó tájékoztatása sem volt elégséges, ezzel okot adtak a különböző, néha teljesen képtelen, feltételezéseknek. 


Egyetlen egy eset kivételével. Ennek a Koh Taon történt kettős gyilkosságnak nem csak áldozatai, hanem gyanúsítottjai, vádlottjai is voltak. Sőt ítélet is született. De az összeesküvési elméletek ettől nem szüntek meg. Ellenkezőleg, most születtek csak meg igazán.


2014 szeptember 15-én kora reggel holtan találtak a Sai Ree strandon egy 23 éves lányt és egy 24 éves fiatalembert. A lányt a gyilkosság előtt többször is megerőszakolták, a segítségére siető fiúnak a fejét szétverték. 

A brit pár csak néhány napja ismerte egymást, mind a ketten a szabadságukat töltötték a szigeten. Este egy bárban közösen szórakoztak, utána a strand felé vették útjukat és néhány óra múlva halottak voltak. Alig 30 méterre a hoteljüktől. A fiú holtteste a vízben úszott, a lány alig 20 méterre tőle a homokos strandon vérben feküdt. Nem messze egy véres kertészkapa és egy baseballütő  hevert a sziklák között. 


A thaiföldi rendőrségi gépezet nagy gázzal nyomozásba lendül. A helyszíni vizsgálatokat alaposan megnehezíteti, hogy éppen dagály van és a víz gyorsan emelkedik. Mindenesetre még találnak cigarettacsikkeket, egy használt gumióvszert és DNS nyomokat is sikerül megmenteni. Hamar kiderül, hogy a DNS két különböző ázsiaitól származik, így a rendőrség figyelme a vendégmunkásokra terelődik. Egy az egész szigetre kiterjedő DNS vizsgálatot rendelnek el. Eredménytelenül. Közben a nyomozók kezébe kerül egy videó, amelyet egy közeli 7-Eleven kamerája vett fel. Három ázsiai férfi látszik rajta,  akik ott cigarettát és sört vásárolnak és onnan a strand irányába motoroznak. Késő esti felvétel, az időpont nagyjából megegyezik a gyilkosság idejével. Egy forró nyom, megvannak a gyanúsítottak. Hamarosan meg is találják mind a hármat, menekültek Burmából. Miután az első kihallgatott gyorsan tisztázza magát, hogy ő csak motorral elvitte társait a strandra és utána hazament, a másik kettő kerül a vizsgálatok előterébe. Kiderül, illegális bevándorlókról van szó, ettől természetesen még gyanúsabbak lesznek. Megkezdődnek a több órás kihallgatások, még akkor is ha a gyanúsítottak nem is beszélnek thaiul. Hivatalos tolmácsok nincsenek, így piaci kofák segítenek be. Végre megtörik a jég és a burmaiak mindent bevallanak. A lányt attraktívnak találták és kihasználták az alkalmat. Közben kiderül, a DNS minták is megegyeznek. Az egyik áldozat mobiltelefonját is megtalálják náluk. Mi kell ennél több, az ügy tiszta, az ügyészség vádat emel és halálos ítéletet követel. A gyanúsítottak végre ügyvédet is kapnak, akinek a jelenlétében minden vallomást visszavonnak. Mint hangsúlyozzák, csak a kegyetlen kínzások miatt vállalták magukra a bűncselekedetet. Mivel a kettős gyilkosság híre már rég bejárta a világot, egyszerre 20 ügyvéd is jelentkezik a fiatalemberek védelmére. Nekik sem árt egy jó kis hírverés. Sok időt nem kapnak felkészülni, fél órának elégnek kell lennie. A 900 oldalas vádirat csak a bírósági kihallgatás első napján kerül a kezükbe. 


2015 július 8.-án megkezdődnek a tárgyalások, amelyek több szakaszban 5  hónapon keresztül tartanak. A vádemelés legfontosabb bizonyítékát, a DNS tesztek megegyezését,  kétségbe vonják a védőügyvédek és a bíró egy újabb tesztet rendel el. Az új teszt eredménye nem lepi meg a hazai lakosságot, akik az egész rendőrségi nyomozás eredményeiben egyre jobban kételkednek. Negatív!

Egy a védők által kérvényezett ausztráliai specialista DNS szakember meghallgatását a bíróság ettől függetlenül elutasítja.

Sok helyi lakos megtagadja a bíróság előtt a tanúvallomást, sokan nem is tagadják, hogy félnek. 


2015 decemberében megszületett a várva várt ítélet, a burmaiakat bünösnek találták és halálra ítélték, amelyet 2019-ben egy fellebbezési eljárás is jóváhagyott. 


Az ítéletet sosem hajtották végre, mert 2020-ban egy királyi amnesztia alkalmával életfogytiglanra változtatták. Sőt, figyelmükbe ajánlották, hogy ha jól viselkednek a börtönben, akkor az életfogytiglani börtönbüntetést is idővel csökkenthetik.



A thaiföldi miniszterelnök már két nappal a kettős gyilkosság után előrelátóan összefoglalta mi is történt valójában és ki a felelős mindenért.


“Vajon túlélik (a turisták) Thaiföldön, ha mindenhol bikinit viselnek?” - tette fel a kérdést. Rögtön válaszolt is magának. - “Akkor igen, ha nem szépek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány nappal később belátta, hogy ezzel a mondatával kicsit elvetette a sulykot.

“Néha erősen fogalmazok. De, segítenünk kell gondoskodnunk a nemzetünkről és nem szabad megengednünk, hogy rossz emberek keveredjenek be közénk, mint például a papírok nélküli külföldi munkavállalók.”





További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...