2022. szeptember 12., hétfő

 

K.Amery Thaiföldön


Víziutak Bangkokban


Kétségtelen Bangkok, hivatalos nevén Krung Thep Maha Nakhon, a világ leglátogatottabb városai közé tartozik a világon. A korona járvány előtt évente gyakran 20-22 millió turista is felkereste. Nem véletlenül. A város minden zuga, sarka állandóan új meglepetéseket tartogat, sosem tudjuk mi vár ránk a következő fordulóban a modern és a tradíció, a szegénység és luxus ellentétes világában.



Aki azt hiszi, hogy a kötelező látványosságok után, mint pl. a Grand Palace, a Wat Arun, a Wat Po, Chinatown, hogy csak a legfontosabbakat említsem meg, mindent látott, az Bangkokból semmit sem látott. Ok, még elmentünk a Chatuchak hétvégi piacra, vagy a drágánk elrángatott bennünket a számtalan Shopping Mails egyikébe, telekajáltuk magunkat a méltóan világhírű Street Food-dal,  megmaszíroztattuk görnyedt hátunkat, megnéztünk egy boxmeccset, és természetesen nem felejtettük el a Khao San Road bárjait, vagy egy Skyline Rooftop koktélozót sem. Néhányan inkább múzeumokat tesznek bakancslistára, vagy kiterítik magukat a Lumpini parkban. De ennél Bangkok sokkal több. Bangkokról egy rövid posztot írni természetesen sziszifuszi küzdelem, alig hogy befejezel egy témát máris gördül a következő lefelé. Én ismeretlen látványosságokról, sosem hallott érdekességekről nem tudok beszámolni, az angyalok városát már annyira kicsontozták a száguldó blogos riporterek, hogy újat írni lehetetlen. De egy újszülöttnek minden érdekesség új, ezért néhány kuriózumot  megemlítek azoknak, akik ezeket a helyeket talán még nem ismerik.



Ami nekünk magyaroknak a Duna, az a thaioknak a Chao Phraya. Az alig 370 kilométeres folyó legnagyobb szélessége 150 és mélysége 15 méter, feltéve ha nem árad és önti el az egész vidéket éppen.  Októberben, novemberben Bangkok gyakran egy ostromra készülő városra emlékeztet, mindenhol az utcán homokzsákok tornyosulnak az üzletek előtt. Gyakran azok sem segítenek a több méteres vízáradattal szemben, mint ahogy 2011-ben magam is megéltem. Ha a Mekongtól eltekintünk, Thaiföld legnagyobb és legfontosabb folyója. A forrása Nakhon Sawanban fakad, onnan Bangkokon keresztül a Thai-öbölbe torkollik. Így összeköti Thaiföld legtermékenyebb mezőgazdasági vidékét és legfontosabb ipari városát. Az egyik legfontosabb kereskedelmi, szállítási és közlekedési útja az országnak, és számos csatornájával a rizstermelő területek elárasztásához is nélkülözhetetlen.


Egy bangkoki tartózkodásunk alkalmával egy hajókázás a folyón kötelező program. Nem kell feltétlenül egy drágább és szervezett turista hajókiránduláson részt vennünk, elég ha felpattanunk egy vizibuszra, amely a bangkoki lakosságot a munkába szállítja. Este, amikor a templomok, látványosságok, épületek káprázatosan ki vannak világítva, egy felejthetetlen, fantasztikus élmény. De ne felejtsük el motoros csónakokkal a nevezetes klongokba sem behajókázni. Tudom, most sokan jelentkeznek, hogy én is voltam, te is voltál, ő is volt…, én nem vagyok olyan biztos ebben. A legtöbb turistának ezek az utak a World Centertől nem messze kezdődnek és a királyi palota környékén be is fejeződnek. A két “vízibusz” vonal, a Golden Mount Line és a  NIDA vonal centrumos állomása a Pratunam megállónál találkozik egymással, ott lehet egyik hajóról a másikra átszállni és számtalan nevezetességet a városban olcsón és nagyon gyorsan elérni. De tudtad, hogy Bangkokban még számtalan vízi út,
klong van, amelyek csak vizitaxikkal elérhetőek és megtekinthetők? Egy “long tail”csónak tapasztalt kapitánya egy teljesen más környezetbe szállít el bennünket, amely merőben eltér a főváros betonrengetegétől. Én most nem azokról az utakról beszélek, amelyeket a királyi palota környékén, de sok hotelben is mosolygós vízi betyárok ígérnek. Mert ajánlatban nincs hiány, sorban állnak a naiv vagy tudatlan turisták átvágására. Highlight Tour Highlight Tour hátán, tessék sietni, mert rögtön indul a mesehajó. Még úszópiac is lesz! Ne dőljetek be ezeknek a meséknek, mert a csalódás nem fog megkímélni benneteket. Kidobott pénz az ablakon, a beígért Floating Marketon, ha egyáltalán, egyetlen ásítozó és fogatlan csónakos várja csak a tökfejeket. Még szerencse, hogy a pólójára nagy betűkkel ki van írva, - “Én vagyok a Floating Market”. Még banánt is vásárolhattok tőle. Szóval ha rám hallgattok, akkor ezeket a bulikat kihagyjátok és próbáljatok egy becsületes vizitaxist találni, aki tudja is, hogy hová, merre kell menni. Mert ha az évszázadok során több száz klongot be is temettek, de azért még maradt néhány méter. Ki gondolná, hogy a bangkoki csatornahálózat összesen 2600 kilométer hosszú, amelyet elsősorban áruszállításra használnak, de az itt lakók hazafelé vezető útja is.


Az elbújt klongokban teljesen más világ vár a kiváncsiskodokra. Itt a thaiok nem csak a víz mellett élnek, hanem a vízzel együtt is élnek. Ez a konyhájuk, a fürdőszobájuk, a mosodájuk és itt pecázzák ki az esti vacsorájukat. Itt mindig történik valami érdekes. Az apró, dzsungelből kinött településeket zsilipes csatornák kapcsolják össze. A majdnem 200 mederzár fontos, mert Bangkok 3 méterre a tenger szintje alatt fekszik, ezért a klong vízmagasságát szabályozni kell. A csónakok itt a dugóban türelmesen várják, hogy tovább lapátolhassanak. Közben néha előkerül errefelé is egy csónakos étterem, akik ízletes kajákat pillanatok alatt elkészítenek. Friss tengeri gyümölcsök To Go.


Egy igazán autentikus úszópiac Thonburiban a Taling Chan Floating Market. Ne zavarjon senkit, hogy a két csónakos asszony a piacon semmi más mint két kamu csónakos. Ki sem mozdulnak a helyükr
ől, csak díszítésnek vannak ott. Kulináris élmények tömkelege vár ránk nagyszerű légkörben. Itt szinte kizárólag csak hazaik fordulnak meg, akik szorgalmasan követik a thaiföldi életfilozófia egyik fontos gondolatát, hogy mindig enni és utána megint enni kell. Miközben lenyomnak egy grillezett csirkecombot, máris a következő 15 menün gondolkodnak. De figyelem a piac, csak a hétvégén van nyitva. 


Ha már ott vagyunk és egy kis kultúrát is keresünk, akkor csónakázzunk tovább a közeli Khlong Bang Luangban található művészházhoz. A Khlong Bang Luang Artist House alig ismert még a thaiföldiek között is, és ne csodálkozz, hogy kérdésedre, merre található nem kapsz helyes feleletet. A kedves és vendégszerető művészeket nem érdekli a tömegturizmus, a pompás szobrok, festmények, kerámia edények nem elsősorban üzletelést szolgálnak, hanem a művészetet helyezik előtérbe. Itt a látogatoknak lehetősége van arra is, hogy festőecsetet ragadjanak, vagy agyagot formáljanak. Kinek is hiányzik most Thaiföld betonos metropolisza?


Véleményem szerint Thaiföld legjobb és legizgalmasabb hétvégi piaca a Kret szigeten van. Az alig 3 km széles és 3 kilométer hosszú tökmag sziget a Chao Phraya folyóban, Bangkok centrumából egy órán belül többféleképpen is elérhető. Lakosságának nagy része a mon népcsoporthoz tartozik, vagy mon leszármazottak, és többek között arról híresek, hogy I. Rama thaiföldi király  édesapja is egy mon volt. Mára szinte mindenhol beolvadtak a thaiföldi társadalomba, már csak egyes települések vannak, ahol a monok megőrizték etnikai identitásukat és saját hagyományaikat. Ezek közé tartozik Koh Kret. Ha hétköznap érkezel akkor nagy nyüzsgés itt nincsen, nem tudom mit csinálnak, de egy kecskét sem látni sehol sem. Ez nem azt jelenti, hogy unatkozni fogsz. Koh Kret-en nincsenek autók, de évekkel ezelőtt elkezdődött a kerékpáros túrákkal kapcsolatos felhajtás. Minden sarkon kölcsönözhetsz egy drótszamarat, de a szigetet néhány órán belül lábbusszal is bejárhatod. A szigeten hét apró falu és 6 templom van, de sétálhatsz a méregzöld természetben is, amely nagyrészben dzsungelből, rizs- és gyümölcskertekből áll. A fénypont a hagyományos fazekasfalu meglátogatása lehet, a sziget az agyag kerámiákról messze földön ismert. Itt a művészek válla mögött megnézheted hogyan dolgoznak, hogyan készülnek a művészi tálak, edények és korsók, és természetesen itt is lehet vásárolni kézműves termékeket.


Hétvégén egészen más a helyzet. A szigeten tartott hétvégi piacra ezrével jönnek, itt magányról szó sem lehet. Mindenhol sütnek, főznek, esznek, isznak, mulatnak, vásárolnak, dübörög az élet. Ingyenes műsorok szórakoztatják a látogatókat, jövendőmondók beavatnak, hogyan csípjed fel a szerelmedet. Minél többet fizetsz, annál nagyobb esélyed van az örök szerelemre, annál szorgalmasabban fújják a füstöt a négy égtáj felé. De tapasztalatból tudom, az életre szóló szerelem kuruzsló és levegőszennyezés nélkül is sok pénzbe kerülhet. A szerzetesektől lehet megáldott halacskákat vásárolni és gyengéd jókivánságokkal a folyóba szabadon engedni. A karmám ettől sokkal izmosabb lesz. Miközben a halacskát rabságából megmentem, csendesen fohászkodok, hogy - “Buddha  áldja az aranyos feleségemet, de halacska segíts, hogy ne kerüljön mindig annyira sok pénzbe.”



Bangkokból Koh Kret-re szerintem hajóval menni a legkellemesebb. Egy vizitaxi ugyan több 1000 baht, de vizibusszal sokkal olcsóbban mehetsz. A szürke, zöld vagy narancssárga zászlóval ellátott hajók a Nonthaburi megállóig közlekednek, ahonnan taxival, tuk-tukkal 5 perc alatt a komphoz lehet robogni. És már meg is érkeztünk. De figyelmetekbe ajánlom, hogy ezek a hajók vasárnap nem közlekednek és hétközben a szigeten nincs se piac se program sem. Tehát szombaton kell menni.



Lehet ugyan busszal is arrafelé döcögni, de sürgősen lebeszéllek róla. Egyszer elkövettem a hibát, hogy busszal mentem Bangkokba vissza, ha jól emlékszem 3 órán keresztül tartott a zötykölődés a dugókkal teli forgalomban. Alig 20 kilométer. Közben volt elég időm azon gondolkodni, hogy ha több sávban egymás hegyén-hátán álló autók egyike bedöglik, akkor hogy a francba vonszolják el onnan a szervizbe? Na, ezt árulja el nekem valaki.





További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...