2022. szeptember 27., kedd

 

K.Amery Thaiföldön


Lucullus Bangkokban

A thaiföldi életfilozófia egyik legfontosabb oszlopa, hogy élvezzük a pillanatot, hiszen az életünk csak egy nagy sanuk. Együnk, igyunk, szórakozzunk, és utána megint együnk, igyunk, szórakozzunk. És valóban, a thaiföldiek már a lakoma közepén azon töprengenek, hogy egy óra múlva mit falatoznak, hörpintenek megint majd be. A thai konyha eredete sziámi, laoszi, kínai, indiai és európai konyhák keveréke, amelyek az évszázadok folyamán nemzeti konyhává olvadtak össze. A thaiföldi ételek ízletes zöldségek, friss fűszernövények, pikáns fűszerek, erős chilik, aromás curry mártások kombinációja hússal vagy tenger gyümölccsel variálva. Ki tud ezeknek a pompás illatoknak és ízeknek ellenállni? Egy jót kajálni nem kell sokat csámborogni, az utcai street food minden 5 méteren kínálja a jobbnál jobb falatokat. Egy gourmet látogatás a bangkoki kínai negyedben kötelező és elmaradhatatlan program.

De egy fejtömés Thaiföldön nem csak arról szól, hogy finom alapanyagokat egy lábasban összedobálnak, összesütnek és belapátolnak. Thaiföldön az étkezés egy közösségi program. Ritkán fogsz látni Thaiföldön valakit aki egyedül tömi a hasát, és ha látsz is akkor szinte biztos, hogy farang lesz. Ilyenkor a thaiok komolyan azon gondolkodnak, hogy ennek a szerencsétlennek biztos nincs sem családja sem barátja. Talán jobb lenne egy időre az idegen mellé telepedni, hogy ne nézegessen magányosan és olyan morcosan. Mert akármilyen zamatos, akármilyen fenséges is a thaiföldi étel, egyedül a tradicionális thaiföldi konyhát nem szabad és lehet élvezni.

A hagyományos thai konyha a világon mindenhol nagy népszerűségnek örvendezik és az éttermei rendszeresen a Michelin csillagokat kapnak. A Michelin Guide weboldalán több mint 300 Thaiföldön található étterem, szálláshely szerepel, közöttük 5 kétcsillagos, 24 egycsillagos és 94 Bib Gourmand étterem. Két új fővárosi thaiföldi étterem is felkerült a Michelin-kalauz kétcsillagos listájára, amelyek nem csak kitűnő ételekkel és a minőséggel emelkednek ki, hanem azzal is, hogy kizárólag a tradicionális thaiföldi receptekre támaszkodnak. Ez a két új kétcsillagos étterem a “Sorn” és a “R-Haan”.

A R-Haan étterem méltón lehet büszke arra, hogy páratlan thai gourmet-élményt nyújt. Thaiul az "R-Haan" szó jelentése -  "valami, amit ételként fogyasztanak" - egy régi thai közmondásból származik, - "Nai nam mee pla, nai na mee kao". (A vízben halak vannak, a mezőn pedig rizs.) Ez a restaurant (is) sokkal többet kínál mint az éhenhalás ellen küzdő habzsolás. Aki ezt a helyet meglátogatja, legyen vele tisztában, hogy nem paprikás krumplit fognak felszolgálni az asztalára. Hagyományos étlapot hiába keresel, válogatni sem nagyon lehet, a 8-14-18 fogásból álló menük nem arra szolgálnak, hogy a  120 kilósra dagadjunk. Szerintem aki csak enni szeretne, az ne jöjjön ide. Amit itt eléd tesznek, az nem más mint a színek, az illatok, és főleg a zamatok szimfóniája, elképesztő csavarokkal és prezentációval. A kizárólag regionális, kiváló minőségű alapanyagokkal, eredeti ősrégi receptekkel készült ételek nem egyszerűen sorban jönnek, hanem kiegészítik egymást és szorosan összekapcsolódnak. 


VIDEÓ:https://www.youtube.com/watch?v=40MtwkOFqdc


Aki szeretne egyszer egy fantasztikus utazáson az ízek világában részt venni, azoknak megadom a címet: 131 Thonglor Rd Thonglor Soi 9, Khlong Tan Nuea, Watthana, Bangkok 10110, Thailand


Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy itt papucsban, elefántos gatyában és pólóban vacsorázni nem lehet, mert be sem engednek. Ja, és majdnem elfelejtettem az árat. Szóval, egy déli vagy esti lakomát 100-150 euró alatt nem úszol meg. Fejenként. Most ha valaki azt hiszi, hogy ide csak külföldiek látogatnak el, az még most sem fogta fel, hogy Thaiföldön nem csak szegény thaiok élnek. Az étterembe szinte kizárólag hazaiak jönnek. Ezt csak azoknak mesélem, akik fejéből nem lehet kiverni azt a megkövesedett tévhitet, hogy minden thai csóró és a farangoknak még a közelébe sem érnek. Gyakran hallottam a lenéző  és gőgös szöveget, hogy a thaioknak ez vagy az túl drága lesz. Itt biztosan nem fogsz találkozni a szűkölködőkkel és olyan lányokkal sem, akik epekedve nézegetnek egy kövér nyugdíjas németre. (De erről többet majd egy másik posztban.)


Akik nem szeretnének a fehér zokniról és poros szandálról lemondani, mégis kiemelt éttermes fényképpel szeretnének dicsekedni, azoknak is van egy ötletem. Thaiföld egyetlen Michelin csillagos street food  étkezdéje egy szerény utcai kulipintyóban rejtőzködik, és kívülről semmiben sem különbözik  a több ezer hasonló thaiföldi wook bisztrójától. A régi kínai negyedben található nevezetességet nem kell különösebben bemutatnom senkinek, itt dolgozik egy 77 éves asszony, akinél egy hokedlira lecsücsülni sokan már hónapok óta várnak. Aki itt design berendezést, porcelán tányérokat, kristálypoharakat keres, annak nagy csalódásban lesz része. A csillagos étterem nem más mint egy utcára nyíló ablaktalan helyiség, néhány roskadozó asztallal és nyikorgó háromlábú faszékkel. “Biztosan nem a különleges hangulat miatt jönnek hozzánk. Mert nekünk semmi ilyesmi nincs.” - vallja be az étterem tulajdonosa. A romantikus hangulatról pislogó neonlámpák gondoskodnak, két fogatlan ventilátor reménytelenül harcol a forrósággal. Jobboldalt, egy lángoló tűzhelyen süt és főz a tulajdonos, a világhírű Michelin csillagos szakácsnő, -  Jay Fai. Gumicsizmában, munkásgatyában és egy bazi nagy snowboard szemüvegben. Hát ez itt minden, csak elegancia nem.

Pedig a híre bejárta a világot, amikor megjelent a Michelin-kalauz 2018-as kiadása Bangkokról, amelyben az étterem egy csillagot kapott. Jay Fai főleg tengeri herkentyűs wok ételeket, rekord időben, alig 3-4 perc alatt készít el, és magas árai ellenére nagyon népszerű az ínyencek körében. Egy omelett rákokkal megtöltve 30 euróért nem éppen olcsó mulatság, de aki ezt már drágának találja, az jobb ha Abalone kagylót, majdnem 300 euróért, nem rendel. Megfordultak itt már a királyi családból is vendégek és számtalan más híres nevezetesség, a turisták sorban állnak, de a thaiok is egyre többen benéznek. Jay Fai szívesen látja őket. - “Mi csak egy kis étterem vagyunk a sarkon. Nem szabad hagyni, hogy odáig fajuljon a dolog, hogy a jó ételt csak a külföldieknek készítenek.” - nyilatkozta.

Én csodálom ezt a pöttöm asszonykát. Nem csak a konyhai művészete miatt, nem is azért, mert hetente 77 évesen is 6 napon keresztül fiatalosan lengeti a főzőkanalat. Jay Fai annyi nyilatkozatott adott, annyi dokufilmben vett részt, annyi kitüntetést, elismerést kapott, hogy másnak már régen elszállt volna a feje. De ő megmaradt annak aki és ami mindig is volt, büszkén és boldogan dolgozik a saját éttermében. Pedig a világ minden tájáról számtalan Michelin étterem, híres szálloda is megkereste és közös munkára felkérték. Milliókat kereshetett volna, de valamennyi ajánlatnak kosarat adott. Vendéglője vasárnap kivételével minden nap nyitva van, sajnos az online foglalást évek óta megszüntették és a telefont nem veszi fel senki sem. Nem marad más hátra oda kell cammogni személyesen és reménykedni, hogy nem kell órákig a sorban állni. 

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem kell nekünk Thaiföldön semmiféle híres, csillagos, drága étkezdét keresnünk, ha egy jót akarunk enni. Nézz át az utca másik oldalára és máris találsz egy mosolygós nénit, aki neked egy tipikus és autentikus ételt az utcai wokban 40-50 baht-ért összekever. A thaiföldi street food nem véletlenül világhírű, az ember csak kapkodja a fejét, hogy most mit is egyen. Még Lucullus is zavarba jönne. Egy kulináris paradicsom, a választék leírhatatlan, felsorolni csak egy töredékét is lehetetlen. A Travelbook  Award, nem is olyan régen, szakemberek között szavazatot indított arról, hogy melyik országnak van a legjobb konyhája. Thaiföld megszerezte az első helyet, és a világ legjobb ételeivel rendelkező nemzete lett. Ez a bölcsesség a CNN Travel listáját sem kerülte el, ezért Ázsia legjobb 50 utcai ételei közé 3 thaiföldi ételt is felvettek. 

A Khao Soi egy krémes kókuszleves csirke vagy marhahússal, tojásos tésztával, friss korianderrel és természetesen csípős chilivel. De többek között tartalmaz még hagymát, szójaszószt, halszószt, ingwert, meg mit tudom én miket. Ezerféle változata van.

A Kai jeow pu, thai rákos omlettnek nincs sok  hozzávalója, csak kacsatojás, rák, újhagyma és szójaszósz kell hozzá. Ha mégsem sikerül rendesen összedobnod, akkor látogasd meg az előbb említett Jay Fai éttermet. Neki ez a specialitása.

A harmadik kitüntetett étel nem más mint egy Isaanból származó sültkolbász, a Sai Krok Isan. Általában darált disznóhúsból, ragacsos rizsből gyúrják össze egy jó adag fokhagymával. Isaanban a legnépszerűbb utcai csemege faszénen grillezve és dögerős thai chilivel, friss káposztával, thai uborkával és vékonyra szeletelt gyömbérrel tálalva.

A feleségem éppen a napokban csinált vagy 10 kilót, nem árulom el senkinek a titkos receptet és nem is hívlak meg benneteket. Pukkadjatok meg.


Aki most teleette magát és már nem fér bele a nadrágjába, azoknak könnyen segíthetek. Egy speciális zöld tea rögtön eltünteti a felesleges kilókat. Kivételesen cannabis nélkül. Ha nem hiszel nekem, higgyél a következő videónak.


VIDEÓ:https://www.youtube.com/watch?v=YSIDZlNpHXs




További posztok - "A thaiföldi életfilozófia" - itt találhatók





Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.



1 megjegyzés:

  K.Amery Thaiföldön Végszó? Németországban van egy mondás, hogy; - “Mindennek (egy) vége van csak a kolbásznak van két vége.” Most nem tudo...